След терора в гоцеделчевското село Лъжница: Шабан Меймиш остава в ареста заради смъртните заплахи

07 ноември 2019 13:02   5138 прочита


Съдът е уважил искането на Районна прокуратура – Гоце Делчев за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 27-годишния Шабан Меймиш.

Досъдебното производство по случая бе образувано седмица по-рано във връзка с извършено престъпление – закана с убийство против личността.

В хода на разследването, в качеството на обвиняем е бил привлечен Шабан Меймиш. На 28.10.2019 г., в гоцеделчевското село Лъжница, чрез социалната мрежа „Фейсбук“, той се заканил с убийство спрямо Нефсе Койнар от същото село, както и на нейното семейство, деца и учител в детска градина „Мечта“. Освен отправените от мъжа заплахи за саморазправа спрямо двамата възрастни, той заявил, че „ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина“.

Към настоящия момент са разпитани директорът и учител в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по Интернет. Същите били излъчени на 27.10.2019 г. и гледани на следващия ден, а впоследствие са били приобщени към делото. Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши.

От показанията на близките на обвиняемия Меймиш се установява, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му. Същият е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през м. август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед. С оглед проявата на агресивно поведение от негова страна се налага извод, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им у пострадалите лица.

Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият Шабан Меймиш да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца.

Цв. Иванова


Още за: съд   мярка   Шабан Меймиш   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар