След серия груби, злостни лъжи и манипулации! Провокиран отговор от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ слага край на спекулациите!

24 август 2020 22:10   17728 прочита


Заплатата ми бе представена по крайно манипулативен начин и е в пъти по-малка от публично афишираната!,казва проф. Борислав Юруков. Като преподавател и ректор проф. Юруков получава 4800 лева, с 200 лева по-малко от предишния ректор проф. Иван Мирчев. Маломерна организирана група системно руши авторитета на висшето учебно заведение ,използвайки платени глашатаи за  сплетните си и фалшивите новини.. , 

Дни наред определени медии разпространяват "сензационната новина", че ректорът на ЮЗУ " Н. Рилски" проф. Борислав Юруков получава 16 000 лева заплата. Информацията за изключително нереалната сума, след която  последваха  коментари, познати ни от предизборната треска в университета, провокираха отговор на ректора на ЮЗУ "Неофит Рилски", проф. Юруков 

Struma. com няма да става съучастник в личностни амбиции за власт и реваншизъм  в университета, които забелязваме у неколцина негови настоящи и бивши представители, както и активни злостни коментатори.   Затова с огромно извинение пред добронамерените ни читатели ще затворим коментарите към тази статия. 

ЮЗУ остана сред малкото работещи институции в този град и няма да толерираме онези, които рушат авторитета на учебното заведение и цялата академична общност,  коментирайки злонамерено във форума ни.     

Ето какво заяви професор Юруков : Публикуваме отговора му без редакторска намеса   

"В последните дни в някои национални и регионални медии се появи информация, свързана с размера на заплатата ми като ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и състоянието на университета.

Нямаше да взема отношение, ако информацията касаеше само личността Борислав Юруков, но публикациите внушават неверни твърдения, свързани с институцията Югозападен университет „Неофит Рилски“. Затова дължа този отговор на студентите, докторантите, преподавателите, служителите и партньорите от страната и чужбина.   

Трябва да отбележа, че единствените представители от университета, имената на които по един или друг начин бяха включени в тези информационни емисии са проф. Антони Стоилов, проф. Иван Мирчев и проф. Георги Апостолов, кандидати за ректор на последния избор. Това очевидно показва кой конструира и продуцира така наречената „новина“.   

Размерът на месечната ми заплата бе представен по крайно манипулативен начин, като се използва общата данъчна основа от декларацията ми пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която не се формира единствено от месечното ми трудово възнаграждение.   

В една от медиите се отбелязва, че заплатата на проф. Мирчев в края на неговия мандат като ректор е 5000 лв. и се внушава, като се цитират негови думи, че той не е определял заплатата ми като ректор.   

Подчертавам, че през периода на мандата 2015-2019 г. общо заплатата ми за работата като преподавател и като ректор е в размер на 4800 лева, и е определена с трудовия ми договор, подписан от председателя на Общото събрание – проф. Иван Мирчев, в съответствие с изискванията на действащото законодателство.

Тя не е променяна до края на мандата, независимо, че заплатите на всички останали преподаватели и служители се повишиха два пъти в посочения период.   
Неоснователни и неверни са твърденията на проф. Апостолов, че правилата за организацията на работната заплата са засекретени, както и твърденията на проф. Стоилов, свързани с финансовото състояние на университета, липсата на консумативи и материали за преподавателите и служителите,  и насаждането на страх и заплахи към хората.   

Правилникът за организация на работната заплата се приема от Академичния съвет в съответствие с изискванията на Закона за висшето образование. В университета никога не е спирало получаването на канцеларски материали, като това се осъществява по установен ред, който осигурява добра отчетност и отговорно изразходване на средствата. 

Югозападният университет е едно от висшите училища с най-голям преходен остатък през годините.

Независимо от това, че демографската криза сви броя на обучаваните студенти във всички висши училища, че през мандата заплатите бяха увеличавани два пъти, и че университетът има един от най-високите коефициенти за прослужено време – 1, 7%, както и това, че преподавателите и служителите в Югозападния университет имат може би най-високите социални придобивки от всички висши училища, преходният остатък в края на мандата беше увеличен. Да се говори за липса на пари в университета е напълно безпочвено.   

Манипулативни са и твърденията за заплахи в университета. Напротив, след 2015 г. бе възстановен плурализмът, диалогът и спокойната работна атмосфера. Това беше потвърдено в изказванията на колеги по време на Общото събрание в края на мандата.    

Свободата на словото е конституционно установена във всяко едно демократично общество и всеки би могъл да изкаже мнение по всеки един въпрос. Важно е обаче позицията да бъде обективна, а не тенденциозна, и да представя фактите такива, каквито са.   

П. Костов  


Още за: ЮЗУ   ректор   отговор   заплата   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара