След намесата на гл. прокурор и ДАНС! Окръжна прокуратура поиска прекратяване на дейността на антибългарско сдружение в Благоевград

21 ноември 2019 13:28   15435 прочита


Окръжна прокуратура - Благоевград поиска от Окръжен съд - Благоевград прекратяване на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. Това се случи дни, след като главният прокурор Сотир Цацаров бе сезиран от Държавна агенция „Национална сигурност“ за регистрирано в Благоевград сдружение с нестопанска цел, с наименование „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност.

Главният прокурор С. Цацаров изпрати справката от ДАНС на компетентната прокуратура, която извърши проверка, установила, че - дейността на сдружението, противоречи на Конституцята, на законите и на добрите нрави. Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България /каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст. д. № 3 /1999 г./, но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита. Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл. 44 ал. 2 от Конституцията на Р България.

В исковата молба пише, че „Фактът, че регистрираното Сдружение е антибългарско се подкрепя и от множеството публикации в интернет сайта, респ. вестник „Народна воля“, чийто редактор е и един от учредителите – Г. Х., използващ псевдонима Ян Пирински. В тях регистрираното сдружение е посочено като „македонско сдружение“ и „македонска организация“. Налице са статии, сочещи района на област Благоевград като третия дял „Пиринския дял“ на Македония. В тази интернет платформа, поле за изява намира и обявената за противоконституционна партия ОМО „Илинден“- Пирин“.

От Окръжна прокуратура настояват и за разпит на 7 свидетели, които да обяснят дали са участвали в основаването на „Гражданско сдружение за защита на основните индивидуални човешки права“ и с каква цел е било регистрирано то.

Припомняме, че завчера, вицепремиерът Красимир Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство в България.

К. Тодоров

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар