Щурм "Антикорупция" в Перник! Масови обиски, общината под обсада! Разследват бившия кмет Иван Иванов и....

28 февруари 2018 10:16   3731 прочита


 Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., от която за община Перник е произлязла значителна вреда – престъпление по чл. 220 ал. 1 от НК.. В акцията участва и новата голяма комисия "Антикорупция" под ръководството на Пламен Георгиев.

На прицела на разследването са Иван Иванов, бивш кмет на града в периода 2014-2015 г. и Илинка Никифорофа, бивш зам. -кмет, а сега активист в АБВ. Това е втората мащабна изява на новия орган след антикорупционна акция в община Септември преди дни. Законен повод за образуване на досъдебното производство е изготвен доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на община Перник за периода 2011- 2016 г.

Установено е до момента, че на 09.09.2014 г. от Община Перник е било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева. Освен че не е бил извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество, посочената сума е била изплатена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия.

Същевременно към този момент общината е изплащала възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор. По основния договор е заплатена сумата от 495 168 лева. Към настоящия момент се изземват документи от Община Перник, която оказва пълно съдействие на разследващите органи. С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се претърсват жилища и офиси на фирми.

Р. Митева


Още за: прокуратура   сделка   лице   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар