С приказки за желанията ученици от Благоевград отпразнуваха Световен ден на разказвачите

21 март 2015 09:39   3626 прочита


С приказки за желанията отпразнуваха в Благоевград Световния ден на разказвачите и Международен ден на приказките. Празничната програма на Детски отдел към Регионална библиотека „Димитър Талев” премина под надслов „Желания“ . Участие в тържественото отбелязване взеха ученици от две паралелки, пети клас на V СОУ „ Георги Измирлиев” Благоевград с ръководител г-жа Мая Христова.

В рамките на програмата учениците изработиха табла с портрети на детски писатели и с рисунки на приказни герои. Петокласниците показаха и завидни знания за днешния празничен ден и за композицията на приказките. Те имаха и не леката задача да нарисуват сцена от любимата си приказка, след което да споделят кои качества на приказните герои са ги провокирали да я изберат. Именно от този кръг, стана ясно че любимите приказки на децата са „Слънцето и луната”, „Красавицата и звяра”и „Тримата братя и златната ябълка”.

За финал на тържеството петокласниците представиха по роли „Прастара приказка за мъдростта”, като бяха наградени с излъчването на филма „Рибарят и златната рибка” по приказка на А.С. Пушкин.

За първи път Световен ден на разказвачите се чества през 1991 г. в Швеция и се разпространява в много страни. Като всяка година темата на честванията е различна. За 2015 г. международната тема за всички страни, където се чества празникът ще се четат и разказват приказки, посветени на „Wishes” – „желанията”.

П. Петрова

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар