РИОСВ- Благоевград с важни  въпроси  до кмета Р.Томов и ОБС председателя Ан. Тодоров  около   строителството в парк Бачиново и инвестиционните намерения на "Универсал Строй Консулт"  

01 октомври 2020 16:58   5 коментара   8876 прочита


Регионалната инспекция по околната среда и водите - Благоевград изпрати писмо до кмета на Благоевград Румен Томов  и ОБС председателят Ан. Тодоров, свързано  с необходимостта от екологична оценка за Подробния устройствен план за застрояване на жилищни сгради за постоянно обитаване, хотелски комплекс и ресторант, СПА център, плувен басейн, тенис кортове, подземни и наземни гаражи в местността "Бачиново", каквито инвестиционни намерения има фирма "Универсал Строй Консулт" на бизнесмените Ганджов, Парашкански и Узунов.

Разглеждайки депозираната в РИОСВ документация и решението на ОБС Благоевград за налагане на мораториум върху застрояването на зелените площи,. директорът на РИОСВ Ангел Георгиев    изисква да бъдат изяснени следните въпроси: 
  
1. Предприети ли са действия от Община Благоевград по изпълнение на възложеното с решението за мораториум на ОБС Благоевград  ? Ако да, то какви действия са предприети и изготвен ли е списък на всички спорни имоти? 
2. Взетото решение на ОБС влязло ли е в сила и, ако да - от коя дата? 
3. За спорния терен има ли наложен мораториум и ако да - кой е актът, с който е наложен? 
Шефът на РИОСВ Благоевград очаква ясни и еднозначни отговори, за което дава  срок от една седмица. 
Припомняме, че с решение 167 от заседание на местния парламент на 29 май 2020г. бе наложен мораториум за строителство в "Бачиново", "Ловен дом" и на други терени. Председателят на ОБС Благоевград - Андон Тодоров бе категоричен, че всякакви предприети процедури, засягащи застрояването на парка, трябва да бъдат прекратени от  РИОСВ.

Тогава той за пореден път се опълчи срещу застрояването на огромен терен в "Бачиново" и депозира писмо  пред директора на РИОСВ - Благоевград Ангел Георгиев. Фирмата, която притежава имота, е собственост на строителните предприемачи Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов. Те получават апетитния терен в парк „Бачиново“ в далечната 2006 г. - по изпитаната и модерна за онова време схема на заменки, иронизирана като  "кон за кокошка". 
За никого не е тайна, че бетонджиите, близки до сърцето на Томов, точат зъби за застрояването на парк "Бачиново" от години. Пандемията и наложените извънредни мерки позабавиха нещата, но надвисналата над главата на Томов опасност да се раздели с кметския стол явно  принуждава бизнесмените да се активизират по отношение на застрояването на Бачиново, затова са започнали да търсят одобрение от ЧЕЗ, ВиК, РИОСВ и съответните разрешения за започване на строежа.

Докъде ще стигне сагата с това  строителство  все още е неясно. Започнала по времето на Паскалев, продължила със категорична забрана по време на 8 годишното управление на Камбитов и възобновена отново по времето на Томов, който все още е в общината, но е осттранен от ВАС с влязло в сила решение и нищо вече не може да промени този факт..

Върховните магистрати изчакваха решението на Конституционния съд, дали членът от ЗМСМА, по който три съдилища го детронираха е противоконституционен. Преди дни КС излезе с категоричното решение, че не е  и утре то ще бъде публикувано в Държавен вестник.

Следват още две три седмици в изчакване заседанието на ВАС, в което ще бъде разгледано решението на Конституционния съд, което не е в полза на Томов, изпращане на решението в ЦИК, РИК и след 20 октомври вероятно, случаят ще бъде отнесен до президента, който да насрочи местните избори.    

Г. Георгиев 

5 коментара
01 Октомври 2020 18:37 | Венц
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Е щом и на парковете посягат оставаме без думи!!!! Място за отдих, разходки и спорт, а те ще си правят хотелчета и жилища:х


01 Октомври 2020 21:10 | Йован Сиктерс
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

А бе ора, тиквата посегна на хлебо на хората! Къде сте? Та пишете глупости!


02 Октомври 2020 00:01 | Браво
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Срамота Благоевград има един парк и да се засттрои да си ходят на село и там да си строят колкото си искат.


02 Октомври 2020 00:16 | Манчо
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Искайте оставката на каскета и тиквата. Другото са много дребни дертове.


02 Октомври 2020 10:52 | До Манчо
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

На МАЙКА ти уу устата Комунистическа, те боклуците от БКП ще строят, на него тиквата му бил виновен... хахаха
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар