Рилският манастир се сдоби с нова пожарна

22 август 2016 12:20   4116 прочита


Нова, напълно оборудвана с модерни системи пожарна е на дежурство и в готовност до Самоковската порта на Рилския манастир. Тя заменя старата пожарна -амортизиран автомобил ЗИЛ, който изнемогвал по тежките маршрути при възникнал проблем, съобщи Kmeta.bg. При това пожарната вече ползва халета на първия етаж на изграждащата се от 5-6 години и все още недостроена административна сграда до река Друшлявица при светата обител.

Новата кола е отпусната служебно – при подмяната на парка и оборудването на противопожарните служби по места, каза шефът на службата в Рила Стефан Тахтаджийски.

Слава Богу в района на манастира тази година няма сериозни пожари, – дори не се налага вдигане на състава и действия при екстремна ситуация, казват огнеборците.

За разлика от м.г., когато пожар на 2000-2200 м. надморска височина в м. Калугерски дол над Рилския манастир, бушувал и гасен повече от месец през юли-август, засегна и унищожи над 150 декара пасища и стотици дървета от резервата Риломанастирска гора. Щетите бяха за над 600 хил. лева.

Р. Андонов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар