Репортер на struma.com пред НХГ - Благоевград: Първите, излезли от държавния изпит зрелостници категорични: Темата по "Гераците" на Ел. Пелин бе лесна, тестът малко по-труден

18 май 2016 12:16   13738 прочита
Mирчо
Mирчо


Mирчо

Точно час след началото на матурата в НХГ "Св. Св. Кирил и Методий" в Благоевград репортер на struma.com, разговаря с най-бързите зрелостници, излезли от държания зрелостен изпит по български език и литература, на който учениците трябваше да пишат по повестта "Гераците" на Елин Пелин. Първа на входа на елитното училище се появи Лора, която бе видимо доволна от направеното:

Темата беше лесна, теста е малко-по труден, но не прекалено. Нито имаше опити за преписване, нито пък имаше възможност, както знаете има и видео наблюдение. Като цяло квесторите се държаха добре с нас., каза тя. Минути след нея се появи Мони:

Критериите в последно време много паднаха и като цяло няма нищо сложно в матурата. Човек със средна обща култура може да изкара изпита. Трябва и малко подготовка за по-добра оценка и по-високи резултати, естествено. Гераците на Елин Пелин беше хубава тема, хареса ми. НЕ съм пробвал да преписвам, та не знам дали има възможност за това. Квесторите бяха добри, внимателни, помагаха ни ако имаме някакви въпроси.

Виктория

Според Виктория, тестът не бил труден и никой не се опитал да преписва ". Темата също беше лесна, не съм се подготвяла с частно уроци или друго. Това, което учихме в училище ми беше достатъчно като подготовка. Ще продължа с образованието си след гимназията, със сигурност ще е в ЮЗУ.

За това, че е доволна от темата щастлива бе и Севделина:Доволна съм от темата и теста не беше труден. Ходих на уроци, за да се подготвя по-добре. Абсурд, нямаше начин да се преписва.

За Мария, изпитът изглеждаше така:

Ами някои въпроси бяха малко трудни, но мисля че се справих. Не съм много доволна от темата, но какво се падне такова, все пак можеше и по-зле да е. Поучих малко в къщи, използвах предишни матури, сборници и това което сме учили в училище, но на частни уроци не съм ходила. Още не съм решила какво ще уча след това. Нямаше никаква възможност да се препише, всичко ни взеха, даже и якетата.

Людмила бе най-щастлива от всички:

Много съм доволна, падна се точно този автор, който се надявах да е, за който знам най-много. Тестът не беше много труден, точно тези неща, ги бяхме учили с госпожата и се получи много добре. Само, това което правехме в училище ми е подготовката и малко в къщи, разбира се. Не съм ходила на уроци. Да ще продължа образованието си, ще уча испанска филология в Софийски университет.

А за Десислава темата е била по-трудна

Като цяло беше добре. Определено темата беше по-трудна от теста. Изобщо не очаквах точно това да се падне, но написахме каквото можахме, пък ще видим. (смее се). Подготовката ми е изяло от това което сме правили в училище, но и вкъщи седнах малко, вчера да почета. Никой не се опита да преписва, то нямаше и възможност де. Естествено, че ще продължа образованието си, ще уча журналистика, тук в Благоевград.

Мирчо, посещавал частни уроци и се затруднил на теста:

Като цяло беше лесно, но определено теста ме затрудни повече. Ходих на частни уроци, за да бъда максимално подготвен. И за втората ми матура по философия, също ходих на уроци. Да ще уча - национална сигурност, тук в университета в града.

Разговаря Боряна Статкова


Още за: матура   зрелостници   език   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар