Разлог се поклони пред Васил Левски и отбеляза 150 години от основаването на революционен комитет в града

19 юли 2019 12:06   2821 прочита


Вчера, Разлог за пореден път склони глава пред най-свидния си син –Апостола на свободата Васил Левски. По повод 182-годишнината от рождението му жители и гости на Разлог, както и служители от Общинска администрация, се преклониха пред подвига на революционера. Организатори на събитието бяха Община Разлог и Историческия музей.

Пред паметника на Апостола, издигнат на централния площад, бяха поднесени цветя от инж. Красимир Герчев, кмет на Община Разлог и д-р Мария Копанарова – председател на Общинския съвет, организации и признателни граждани, които почетоха делото и паметта на Дякона.

Революционният път на най-великия герой на България минава и през Разлог, където създава революционен комитет през 1869 година.

В словото си г-жа Христина Манова – директор на музея, каза: ,,Всеки изминал ден ни отдалечава от епохата, в която е живял Васил Левски. Същевременно образът на Апостола на свободата остава все така ярък, а преклонението пред него – все така възторжено. Не трябва да забравяме, че преди 150 години Апостолът идва в Мехомия /днес Разлог/ и основава революционен комитет в къщата на Кипре Максев.“


Още за: Разлог   жители   гости   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар