Разлог почете паметта на Васил Левски

20 февруари 2019 10:50   2237 прочита


Тази година се навършват 146 години от гибелта на един от най-великите българи в нашата история – Васил Левски. На 18 февруари се прекланяме и отдаваме почит и признателност към делата на Апостола.

Васил Иванов Кунчев-Левски е основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Прозвището си Апостол на свободата получава заради организирането на стратегия за освобождение на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република.

По време на втората си обиколка из България, Васил Левски посещава и Разлог, който тогава носи името Мехомия. През лятото на 1869 г., в къщата на Кипре Максев, Левски създава таен комитет, който първоначално е от 12 души.

Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват инициаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на България на европейската карта.

Признателни граждани почетоха героизма на Васил Левски пред паметника му в центъра на Разлог. Венци и цветя бяха поднесени от: д-р Емил Тончев – народен представител, инж. Венцислав Гърменов - заместник-кмет по социалните дейности, д-р Мария Копанарова - председател на ОбС-Разлог, представители на политически партии, организации, общественици, признателни граждани, жители и гости на град Разлог.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар