Рафтъри подкрепят изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле 

31 май 2023 06:46   10 коментара   12597 прочита


Рафтинг клуб Rafting.bg , който извършва и развива спортна и туристическа дейност във водите на Струма в Кресненското дефиле, подкрепя довършването на АМ Струма през дефилето. Вчера те разпространиха позиция, в която заявяват : 

"Провокирани от протестите срещу довършването на АМ Струма през Креснеснкото дефиле, ние от Rafting.bg, като собственици на рафтинг клуб, развиващ спортна и туристическа дейност по река Струма, изразяваме нашата категорична позиция, че ПОДКРЕПЯМЕ изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле“.

 

Смятаме, че вариантът с разделени трасета в двете посоки не позволява интервенция и строителство върху коритото на река Струма. Същевременно ненамесата в руслото на реката ще опази биоразнообразието, естествения ландшафт и природните дадености. Така ще се създадат възможности, не само за съхранение, но и за развитие на рафтинг туризма. 

Освен това довършването на АМ Струма значително ще улесни достъпа до района, където развиваме дейността си. Преди изграждането на настоящата част от АМ Струма придвижването с автомобил до Благоевград и Кресна отнемаше повече от три часа. Към момента това разстояние е преодолимо за час. Ако автомагистрала Струма бъде продължена до ГКПП Кулата, това ще спомогне за развитието на района и в същото време ще направи пътуването много по-бързо и безопасно. 

Всъщност безопасното и спокойно пътуване е изключително важно за нашия бизнес. То е важна предпоставка, защото подобен тип активности на открито като трекинг, рафтинг и други, каквито провеждаме в района на Струма, предполагат работа с клиенти по предварително записан график. Тоест за клиентите е важно да могат да пътуват бързо, удобно и безопасно по пътя до нашата рафтинг база и обратно към дома или мястото, където са отседнали. 

Важно е да могат да преценят правилно времето за придвижване, без да попадат в безкрайни и изнервящи задръствания на идване или тръгване, за да запазят доброто си настроение преди и след преживяването във водите на Струма. 

Естествено, при реализиране на проекта с разделени трасета, връщането на клиентите в базата след преминаване на рафтинг трасетата, би означавало по-дълъг път в сравнение с настоящия, но това е малко неудобство в сравнение с ползите, които ще са налице вследствие на един по-добър път - магистрала с две платна. 

Всеки един вариант извън одобреният ще отдалечи далеч във времето довършването на АМ Струма, което ще се отрази изключително негативно на работата ни. 

Надяваме се, че нашето мнение - на хора реално работещи по река Струма, ще бъде взето под внимание и довършването на АМ Струма да стане факт в най-близко бъдеще. “ , казват рафтърите.

Костадин Петров 


Още от: Общество

Принтирай статия
10 коментара
31 Май 2023 06:58 | Илиан
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Триабва да остане обходен път .А вие колко много пъти задръстване правихте.. и с вашите бусове по пътя с опасни маневри.


31 Май 2023 08:07 | Стефан
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Тия ги страх да не увиснат далече от трафика и бълват глупости.
Не ги виждам как ще се катерят до Стара Кресна и ще се връщат по магистралата до майната си със строшените си катафалки.


31 Май 2023 08:17 | .
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Кл


31 Май 2023 09:43 | браво
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Подкрепят, но повече искат. Ще пожелаят детелина на магистралата и ЖП гара с чакалня и бюфет... точно до входа им ...


31 Май 2023 10:35 | Гоце
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Няма по-тъпи глистосерци от българите. Продават се за по два лева. Отидете в Гърция, Турция и вижте. Имат и магистрали, и обходни маршрути. За да откраднем едни пари сме готови да загробим един път, който в случай на авария по магистралата ще бъде готов за ползване. Колкото до рафтаджиите, хайде помислете малко. Тези които ще идват при вас, ще бъдат в пъти по-спокойни, че не са спрели на магистралата, където ще се кара със 120 км/ч.


31 Май 2023 10:40 | Фолк Сваген
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Добре де, ама нещо спрехте да пишете, че са незаконни!? Или са щом подкрепят, всичко е ОК!


31 Май 2023 20:48 | смешници
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Браво. А сега си платете и тока, водата, газта и всички данъци и такси за всички години за които безвъзмездно ползвахте незаконните си барчета в Дефилето !


31 Май 2023 21:28 | Нещастни
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А и идиоти, които явно ще си прецакат рафтинг-бизнеса


31 Май 2023 23:41 | До Рафтинга
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако бехте в Сандански Мравчо щеше да ви оправи !!
Малкият Мук е в схемата за Мравуняците


31 Май 2023 23:43 | Косовар
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Мам. ви д.. ба и рафтърските проститутки.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар