Проведе се първият Национален исторически поход “Героите не умират – 119 години от Илинденско -Преображенското въстание”

11 август 2022 11:09   1988 прочита


Проведе се първият Национален исторически поход “Героите не умират – 119 години от Илинденско -Преображенското въстание” , организиран от Сдружение Български щит в памет на героите от илинденско -преображенската епопея.

Участниците в похода, в три дни, преминаха през Земенския пролом, посетиха къщата -музей на Владимир Димитров – Майстора, присъстваха на фолклорната програма, предоставена специално за случая от община Кюстендил, отдадоха почит на загиналите за делото Македония, пред паметника на Тодор Александров и в местността Сенокос, където зам-директорът на РИМ- Кюстендил, доц. д-р Ангел Джонев изнесе беседа за подвига на въстаниците, организацията на самото въстание и важната роля на Кюстендилския пункт в освободителните борби на нашите сънародници зад граница.

Специални благодарности сдружението изказва на Млад планинар Петрич, за въвличането в опазване на родовата памет на децата, на Община Кюстендил за организацията на фолклорните изпълнения и осигурения транспорт на участниците до местността Сенокос.

“Ще провеждаме ежегодно този възпоменателен поход, защото силно вярваме, че героите ще останат живи, докато се помни делото им. Младите хора имат нужда от пример, който да следват.

Най-добрия пример ни е даден от нашите предци и от нас зависи да го следваме и предадем на идвашите поколения!”, каза организатора на събитието Георги Анадолов, представител на сдружение Български щит.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар