Село Годлево празнува

02 май 2016 12:17   5894 прочита


По стародавна традиция с. Годлево отбелязва празника си на втория ден от Великден. Тържеството продължава през целия ден и се отбелязва с много и различни мероприятия. Тържествена света литургия бе отслужена в храма „Успение Богородично“.

За жителите и гостите на селото бе представена изложба на яйца и козунаци, след което последва ритуалът по накичване на конете с китки здравец и цветя. Вековна традиция е и посещението на местността „Света Богородица“, където се прави курбан за здраве. В параклиса, носещ името на местността, свещеник отслужва литургия, след което всички се отправят към местността „Свети Илия“, където се бере имел за здраве. Там се правят и традиционните конни състезания.

На празничната трапезата във всеки дом задължително има козунак, боядисани яйца, печено месо и варена пшеница. След като се съберат всички около трапезата, най-възрастният член на семейството чете молитва за здраве и берекет.

Празникът на селото уважиха кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, кметове на населени места, общински съветници, а на площада се изви традиционното празнично хоро.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар