Празнично в община Симитли, жителите обединени на земляческа среща

25 август 2019 11:08   4645 прочита


Празничен бе съботният ден в община Симитли. Редица поводи събраха жителите в селата Железница, Градево, Черниче. Родова среща събира хиляди потомци на родове от Железница, традиционно в края на август. Традицията повелява в края на август, на всеки 5 години, потомци на родове от селото да се върнат на мястото си, да споделят ден-два със спомени и разкази за преживяното.

Някога селото е било многолюдно, над 1 000 души са живели в Горна Железница, днес познато като вилна зона с петдесетина къщи. Местните се разпръсват през 1956-1957 година, когато започва одържавяването на земите и създаването на ТКЗС-тата.

Стотици семейства се насочват към Северна България да търсят поминък. Изселници от Железница навсякъде има и от времето на насилствено налагане на чужда вяра… тогава селото е опожарено и местните бягат към София. Тогава е създадена софийската Железница.

В парка, под дебела сянка край черквата в Железница, отново се събраха потомците на родовете от Железница. Дойдоха хора от Варна, Шумен, Мадара. За веселбата на хората се грижеше оркестър, а гост-изпълнители бяха: МФГ „Изворите“, Павлина Теова и други. Потомците на родове от Железница бяха поздравени от кмета на общината Апостол Апостолов, председателя на Общински съвет Владимир Христов, кмета на с. Железница, Симитли – Гергана Гиздова, както и кмета на софийското Железница - Дойчин Сремкин.

Хора от цяла България се събраха и на празник край параклис в Порогош, Градево. В местността „Св. Четиридесет мъченици“, махала Порогош, потомци на изселници, близки и приятели от симитлийска община и цялата страна се събраха на празник. Емоционалната среща на потомците на Павлевска махала уважиха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Владимир Христов, кметът на Градево Кирил Йосифов.

В село Черниче също бе празнично. Бабугерите на Каруцата събраха приятели на кукерски банкет. Домакините бяха бабугерите от Младежката кукерска група, ръководител на групата е Спас Тодоров, по-известен като Спасе Каруцата.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, заместник-кметът Юлиян Мишев, председателят на Общински съвет Владимир Христов, кметът на селото Георги Стефанов празнуваха с кукерите в Черниче.


Още за: Симитли   празник   села   спомени   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар