Потоп! Бедствие в Благоевградска и Кюстендилска област, реките в Разлог и Баня преляха, къщи наводнени, скални маси блокират пътища, спасители пренасят мъж с инфаркт от Гърмен

26 февруари 2013 10:36   12 коментара   40184 прочита


Обилните валежи рязко усложниха оперативната обстановка на територията на областите Кюстендил и Благоевград.

В дежурния център на кюстендилската пожарна служба е получено съобщение за подкопаване на укрепителните съоръжения по коритото на река Бистрица край село Долно село. Незабавно е въведен общинският план за защита при наводнения и са започнали действия по укрепване на дигата с налични инертни материали.

Пожарникарите и спасителите са предприели превантивни действия и на територията на област Благоевград. Край село Селище е вдигната 5-метрова дига за защита от срутване на земна маса. Вече е изградено защитно съоръжение и на река Поповска край село Покровник. Подобни действия са предприети и в ж.к. „Струмско” и край река Речичка. Към момента спасителните екипи помагат за разчистването на срутена земна маса край Сандански и на пътя Петрич – Тополница. Пожарникари от Гоце Делчев са получили сигнал за мъж, получил инфаркт в село Гърмен, който не може да бъде транспортиран до болнично заведение. Незабавно спасителен екип е изпратен на посочения адрес и болният е превозен до ЦСМП – Благоевград.

Поради обилен снеговалеж и лоши метеорологични условия, временно ще бъде ограничено движението на МПС с ремаркета и полуремаркета по път II-84 от гр. Якоруда към местността Юндола - съобщават от ОДМВР-Благоевград.

Реките в Разлог и село Баня преляха заради продъжилия проливен дъжд тази нощ. По разпореждане на кмета Красимир Герчев е съсредоточена техника и хора над Разлог, за да се намали нивото на водите на река „Язо” в града. Водите на реката заляха моста на ул. „Шейново” и ул. „Стефан Стамболов”.  Диги от чували с пясък защитават къщите до парка на ул. „Христо Ботев” от придошлата река „Язо”. В село Баня реките „Малко Глазне” и „Пихла” излязоха от коритата си. На място е изпратена допълнителна техника и хора, за да се избегнат по-големи щети. Община Разлог изпълнява проект за укрепване коритото на река Пихла. В участъците, където реката е укрепена няма опасност за местното население и техните жилища. В неукрепените участъци, като зоната около бившия консервен завод реката е неконтролируема. Екипи от общината следят нивото на реките в града и съставните селата. Кметът Красимир Герчев информира, че в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет днес ще бъдат разгледа внесените през втората половина на 2012г. предложения за финансиране за извършване на дейности за предотвратяване на бедствия и аварии, свързани с обезопасяване на реките. При одобрение на финансирането една от реките, която ще бъде укрепена е „Язо”. Става дума за изграждане на стени на коритото на местата, където няма или са ниски. Река „Язо” няколкократно е излизала от своето речно корито при високи води и причинява наводнявания в участъци на улиците „Шейново” и „Изворите”.

Тази сутрин в дежурната част на ОУПБЗН – Кюстендил са постъпили 7 сигнала за отводняване на мазета и дворове след дъждовалежа. Екипи на група “Спасителни дейности” отводянават посочените обекти – мазета на къщи в кв. “Изток”, селата Радловци, Вратча и Пиперков чифлик.

Само за часове река Банщица, минаваща през Кюстендил се е покачила с около 50 см. Това сериозно притесни живеещи по поречието на реката кюстендилци.

Последните няколко часа водата се е покачила чувствително и ако дъждът скоро не спре има реална опасност реката да прелее.

От Областно пътно управление – Кюстендил обаче заявиха, че проблеми с нивата на реките в областта няма. Няма опасност и за мостовете и другите съоръжения.

Наши екипи са навън и непрекъснато следят нивото на реките, допълни Юлияна Божилова, шеф на ОПЪ- Кюстендил. От "Кюстендилска вода" също информират, че за сега няма сериозни проблеми с водопреносната мрежа и канализацията.

Читатели съобщиха, че при спускането от Предел в посока Разлог пътят е блокиран,този участък трябва да се чисти от Иван Николов от БКС, но до момента хора от пътното няма. Дъжд вали в Пиринско, движението в прохода Предел е затруднено.До обяд в прохода Предел бяха регистрирани три катастрофи, микробус се обърна на хлъзгавия и неопесачен терен, но за щастие жертви няма, два автомобила се сблъскаха и блокираха за кратко движението. Преди минути, пътуващи през прохода съобщиха, че пътят е разчистен и задръствания няма.

Ива Иванова


Още за: потоп   община   Предел   Още от: Общество

Принтирай статия
12 коментара
26 Февруари 2013 11:30 | Е. Чолаков
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

ДАНО ДЪЖДА СПРЕ ЗА ДА НЯМАТ ХОРАТА В ОБЩИНА РАЗЛОГ ПРОБЛЕМИ С НАВОДНЕНИ ДОМОВЕ ИЛИ ДРУГИ ОБЕКТИ . В ТОЗИ ГРАД ЖИВЕЯТ ДОБРИ ХОРА И НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТАКОВА НЕЩАСТИЕ. ДАНО И ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО И ОСТАНАЛИТЕ ИНСТИТУЦИИ СИ СВЪРШАТ НА ВРЕМЕ И КАЧЕСТВЕНО РАБОТАТ СИ


26 Февруари 2013 11:51 | РАЗЛОЖАНИН
Оценка:
15
 (
29
 гласа)

КМЕТЕ ДОСЕТА НЕ ПРЕДВИДИХ ТЕ ЛИ ТЕЗИ НЕЩА, А НЕ ВЗЕ МЕРКИ. НЕКАДЪРНИЦИ


26 Февруари 2013 13:45 | Разложанин
Оценка:
12
 (
20
 гласа)

Защо досега не са чистени реките, като стане белята тогава мислите. И само пари се крадат от некадарници с техни фирми, като снегопочистващата фирма... Будала до будала сте ...както казвате..


26 Февруари 2013 17:42 | Николета
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Прост си ти бе селтак


26 Февруари 2013 19:20 | не така
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Как може да сте толкова прости и да лъжете, в с. Радловци няма река, то е високо в планината и не е наводнено.


26 Февруари 2013 20:21 | избирател
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

НЯМА ЛИ КОЙ ДА РАЗМЪРДА ВСИЧКИ КМЕТОВЕ, КОИТО СИ ЛЕЖАТ ПО ЦЯЛ ДЕН В КМЕТСТВАТА И ЧАКАТ ЗАПЛАТИ ОТ ГЪРБА НА НАРОДА, ДА ИМ ПОТЪРСЯТ СМЕТКА КАКВО СА НАПРАВИЛИ ЗА БЛАГОТО НА ТЕЗИ КОИТО СА ИМ ГЛАСУВАЛИ ДОВЕРИЕ НЯМА ЛИ КОЙ ДА НАПРАВИ РЕВИЗИЯ ДА СЕ ВИДИ КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ Е СКЪПИ ИЗБИРАТЕЛИ НЯМА УПРАВИЯ ДОКАТО НЕ СЕ СЪБУДИМ!


26 Февруари 2013 20:32 | до Николета
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Николета ДГД :)


26 Февруари 2013 23:38 | Но пробпем
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Струма в Симитли пак си е в коритото !!


27 Февруари 2013 09:27 | Радослав Гочев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Това което което става в момента е страшно. Питам сега кой ще поеме отговорноста това е страшно.


27 Февруари 2013 09:45 | б66
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

имаше коментар как лакомият и ненаял се заместник кмет Иван Гюров-от ГЕРБ- печели обществени поръчки чрез братовчеда на покойният Пепи Цолев - Боби Рачев-уволнен за корупция от полицията в Разлог, а сина на Герчев почиства снега в Разлог чрез спечелилата, търга, фирма ХРИСТО-2, но го изтриха- лилипутите от сдружение РАЗУМ


27 Февруари 2013 11:26 | 111
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

г-н Герчев от 12год. сте на власт с г-н Татарски е през есента на 2012г. ли се сетихте да внесете предложение за отпускане на средства за почистване на коритата на реките в община Разлог.


27 Февруари 2013 16:54 | вода
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Ало, агента Пиенето опасно вреди на вшето здраве и замъглява ясната преценка за действителността. Василев
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар