Поредният! Още едно незаконно уволнение на Румен Томов! Съдът върна на работа експертът в АСК Л. Проева!   Благоевградчани, дължите й 5 000 лева!

29 септември 2020 15:46   1540 прочита

Работодателят  е злоупотребил с правото си на уволнение, като е въвел нови изисквания по отношение на квалификацията, с единствената цел да прекрати трудовите си взаимоотношения с нея,

   
 

Районен съд Благоевград заседава по дело, заведено от Любка Проева за незаконното и уволнение от кмета Румен Томов, научи struma. com. Съдия Димитър Беровски отмени заповедта, подписана от градоначалника, с която той е освободил Проева .от длъжност Старши експерт в дирекция "Устройство на територията" към Община Благоевград и я  възстановява на работа. Обезщетението, което ще  й бъде платено от общинската хазна е в размер на 4020лв. и допълнително още 1000 лв за адвокатско възнаграждение и държавни такси, или иначе казано - малко над 5000 лв "пари на вятъра" от джоба на и без това обеднелите данъкоплатци. 
Припомняме, че..Проева  бе внезапно уволнена  на 19 май, а като мотив кметът Томов посочил, че  не притежава необходимата професионална квалификация "Архитект" за изпълняваната работа. Съдебният състав обаче счете, че работодателят е злоупотребил с правото си на уволнение, като е въвел нови изисквания по отношение на квалификацията, които не са били необходими за изпълнението на правата и задълженията по длъжността, като единствената цел на тези нови изисквания е била да се прекрати трудовото правоотношение с Проева....... 
Според доказателствата, представени в съда, за нито един от останалите служители в тази дирекция не са предвидени изискванията да са с професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия" и професионална квалификация "Архитект". Така например длъжността младши експерт "Архитектурно-строителен контрол" към момента на уволнението е заемана от Марияна Георгиева, която има завършено висше образование с образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалността "Физическо възпитание". Двете длъжности са с почти идентични задължения според длъжностните характеристики, но по отношение на образованието за.. Проева се явява проблем магистърската  диплома по специалност "Физика", а за Георгиева - не. Именно с тези мотиви съдът аргументира решението си и категорично заяви, че уволнението е незаконно. 
......Любка Проева   е поредният  отстранен от кмета Томов, който заведе и спечели дело за уволнение с неясни мотиви. Всъщност мотивите на работодателя Томов са ясни - предизборни обещания и уреждане на "свои" на различни постове в администрацията на Община Благоевград. Тези размествания обаче костват сериозни суми на благоевградчани, които плащат сметката, която само от загубени дела вече достигна шестцифрена сума и расте с всеки изминал ден, под пагубното управление на Румен Томов,защото  делата за незаконните уволнения едва сега започват.Л. Проева е възстановена на работа и от вчера е на работното си място.

П. Пенева 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар