По 70 ст. на кв.м. ще плащат наемателите в новите социални жилища в Благоевград

27 ноември 2019 10:03   11729 прочита


Вече са ясни част от изискванията към бъдещите наематели на новите социални жилища в Благоевград, залегнали в наредбата, която трябва да бъде одобрена от общинския съвет. Точно по 70 ст. на кв.м. полезна площ ще плащат бъдещите обитатели на 183-те нови апартамента в трите жилищни сгради в квартал Освобождение. Това означава, че за 50 кв. м. апартамент живущите в него ще плащат наем на общината от 35 лева на месец.

Освен това договорите между общината и наемателите ще бъдат за три години, каквото е изискването на програмата „Региони в растеж“, по която бяха изградени социалните жилища. Две целеви групи могат да кандидатстват за тези жилища. Първата включва родители с деца, многодетни майки, непълнолетни родители и деца с увреждания. Втората целева група, която може да се възползва от социалните жилища е хора в риск от бедност и социално изключване.

Тази наредба трябва да бъде одобрена от седемчленна комисия, в която задължително ще присъстват и двама представители на общинския съвет. Едва тогава ще стартира процедурата по настаняване на наемателите в 183 нови социални жилища в Благоевград очакват своите наематели. Новите апартаменти са едностайни, двустайни и тристайни, като има и такива за хора с увреждания.

Най-ваните условия обаче са лицето, което кандидатства да има постоянен адрес на територията на Благоевград през последните три години, да няма недвижимо имущество на свое име, както и да е извършило разпоредителна сделка през последните пет години. Освен това децата на семействата, които кандидатстват или на самотни родители задължително да посещават училище и да имат личен лекар.

След изтичане на тригодишният договор, той няма право да бъде удължаван. По този начин ще се даде възможност и на други семейства в нужда се възползват от социалната услуга. От общината отхвърлиха слуховете, че в блоковете ще бъдат настанявани роми и мигранти. Първата малцинствена група има право да подава документи при равни условия с всички останали, а втората не отговоря на изискването за постоянен адрес на територията на Благоевград през последните три години.

Общата стойност на проекта е 9 009 433,84 лв. Новоизградените жилища са 183, които ще осигурят подслон и нормални условия на живот чрез изграждане на съвременни социални жилища. Жилищата са в готов за настаняване вид - напълно обзаведени с мебели /спални,столове, маси, шкафове, дивани/, електродомакински уреди /хладилник, вградени фурни и котлони, перални/, плазмени телевизори, модерни бани с душ кабини, част от които са изпълнени за хора с двигателни нарушения.

Жилищата са оборудвани още с дребен домакински инвентар, включително и посуда.


Още за: жилища   съвет   площ   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар