Петричкият съд отмени глоба от 60 000 лв на ЧЕЗ 

07 март 2021 09:12   2 коментара   17612 прочита


 

В Районен съд Петрич се проведе заседание по дело, заведено от името на електроразпределителното дружество ЧЕЗ срещу наказателно постановление, издадено от КЕВР за нарушения на Закона за енергетиката. Држеството е било санкционирано от Комисията за енергийно и водно регулиране, след като при проверка в края на 2019г. било установено, че обект в гр. Петрич е захранван с електирческа енергия с качество, неотговарящо на съответните стандарти.

Провереният обект инспекторите от КЕВР избрали на случаен принцип от всички подадени жалби до ЧЕЗ. Проверяващият екип изискал от енергийното дружество да извърши измерване на качеството на доставената електрическа енергия в съответствие с одобрената от КЕВР Методика за отчитане изпълнението на целевите показатели на обслужването на мрежовите оператори, обществените доставчици и крайни снабдители. След установяване на нарушения, свързани с качеството на доставяната електроенергия до част от потребителите, дружеството било глобено с 60 000лв. 

Адвокатите на ЧЕЗ веднага се заели със случая и в съдебна зала, на заседание, което се проведе в петък, издействаха отмяна на глобата. Мотивите, с които съдия Манасиева взе това решение са, че акта е съставен въз основа на отменен още през 2013г. стандарт, което на практика го прави незаконосъобразен и единствения възможен изход на делото бе в полза на ЧЕЗ. 

П. Пенева 


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
07 Март 2021 10:02 | Mihov
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Нищо ново под слънцето.


07 Март 2021 18:14 | ами да
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

те все пак са монопол и са напълно недосегаеми. могат да правят каквото си поискат
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар