Отново Африканска чума в Югозапада, първи случай в Кюстендилска област

22 ноември 2019 15:08   8376 прочита


Нови огнища на африканска чума при диви свине са установени в две териториални поделения на Югозападното държавно предприятие. При изследване на проба от отстреляно диво прасе над село Железница, в района на „ДГС Симитли”, е потвърдено наличие на вируса на АЧС. Прасето не е имало видими признаци на заболяването. Животното е загробено съгласно изискванията.

Първи случай на заболяването при диви свине е регистриран и на територията на Кюстендилска област. От отстреляните през последните два ловни дни 13 диви свине в района на „Държавно горско стопанство Невестино”, две са дали положителен резултат за наличие на вируса на АЧС. Едната дива свиня е отстреляна в землището на с. Четирци, а другата - край с. Страдалово, на границата с Република Северна Македония.

Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на БАБХ и заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона. ЮЗДП призовава жителите на съответните населени места и ловците да спазват стриктно мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза.

Припомняме, че първият случай на африканска чума по свинете в Югозапада, бе регистрирана в Кресна през август месец. Над 200 прасета в „задните дворове“ бяха заклани. На по- късен етап, заразата се разрасна и броят на закланите прасета достигна близо 600. Предприети бяха редица мерки за справяне с болестта и ограничаването на нейното разпространение. За кратък период, ситуацията бе спокойна. В момента продължават проверките и се взимат всички мерки за справяне с болестта.

К. Тодоров


Още за: огнища   чума   поделения   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар