Открита бе Пътуваща изложба от фотографии на партера на община Благоевград

10 август 2012 13:30   2667 прочита


На партера на община Благоевград бе открита Пътуваща изложба от фотографии, направени изцяло от хора с психични заболявания, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин. Изложба се казва „Живот чрез изкуство” и ще гостува в Благоевград един месец, каза председателят на Сдружение „Приятели на хора в неравностойно положение” Рада Атанасова. Тя уточни, че изложбата включва 15 фотографии с големи размири и 5 с малки. Всички фотографии са направени изцяло от хора с психични заболявания, които са от София.

Целта на инициативата е да се променят обществените нагласи спрямо хората с психични проблеми. „Искаме да покажем, че тези хора могат. Искаме да обърнем внимание на хората, да виждат красивото и градивното.”, каза Атанасова. Организаторите на това начинание се надяват хората с психични проблеми да повишат своето самочувствие и да се интегрират по-лесно в обществото ни. В Благоевград е първият град, в който тя гостува, като след това тя ще бъде показана в Пазарджик и Стара Загора. Пътуващата изложба преди това е била в сградата на Народния театър в София.

Организатори на експозицията са Сдружение „Приятели на хора в неравностойно положение” и Информационен център за психично здраве към Фондация "Глобална инициатива в психиатрията”. Атанасова каза, че всички фотографии са обявени за дарителска разпродажба. Закупилите картина ще получат дарителско свидетелство, а с парите ще открие фотографски клуб в Благоевград. Ще бъдат закупени фотоапарати за хората от Благоевград.

източник: Радио " Фокус"- Пирин


Още за: изложба   гост   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар