Отблизо! Зам. кметът Хр. Шопова: Ние искаме Благоевград да има образовани деца, работещи институции, звезден ансамбъл "Пирин", опера, фестивали и още и още! Да инвестираш в култура означава да инвестираш в бъдещето на младото поколение....

15 октомври 2019 13:56   26457 прочита


Опитите на структури с неясно финансиране и неясни цели, като т. нар. „Антикорупционен фонд" да правят неверни внушения, чрез откровени лъжи и инсинуации, да наричат партньорството ни със средствата за масова информация - "медиен комфорт"- определям като брутален натиск върху Общината и модерна форма на рекет....

Трудно се добирам до кабинета на Христина Шопова, зам. кмет по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград. Пред вратата ѝ е истинско стълпотворение. Сред чакащите разпознавам танцьори в ансамбъл "Пирин", които оживено коментират юбилейния им концерт, провел се снощи, директорка на детска градина, директор на дирекция в община Благоевград и още неколцина, които не познавам. Имам уговорен час за интервю по горещи теми, както и около предстоящите културни събития в Общината.

В точно уговорения час Христина Шопова ме посреща, елегантна и усмихната, в кабинет, в който многото красиви цветя, детските рисунки и грамотите грабват вниманието ми. Бюрото ѝ е заринато с програми, снимки от мероприятия и купчини папки в различни цветове. Виждам, че няма никакво време, затова започвам с въпросите:

Г-жо Шопова, ансамбъл Пирин стана на 65 години, юбилейният му концерт снощи в НДК бе истински фурор. Съживихте ансамбъла в последните години, сякаш върнахте поизчезналия му блясък и той в момента е на заслуженото си място- Емблема, разказваща за Благоевград у нас и по света. Как мина концертът и защити ли ансамбъл "Пирин" гордото си име?!

И още как! Поредният, както казвате, фурор-истинска феерия от музика, танци, красота, космически изпълнения. Няма такова преживяване. Залата аплодира дълго, просто думите не ми стигат да опиша, какво вълнение преживяхме снощи, каква гордост. Концертът бе истинска наслада за очите, за душата, изобщо брилянтен ансамбъл "Пирин". Каквото и да кажа ще бъде малко.

Когато говорим за "Ансамбъл Пирин" би трябвало да станем на крака, заради емоциите, които ансамбълът ни подарява всеки път, когато са българска или световна сцена. Благодаря на всички творци, че влагат сърце и душа в работата си, благодарение на това Ансамбълът е на необходимото ниво и заедно успяхме да го възродим. Ще добавя, че на снощния концерт не видях никой от кандидат-кметовете, освен д-р Камбитов. Не ги виждаме и по други културни събития, в същото време си позволяват да коментират.

Ансамбъл „Пирин“ е една емблема на Благоевград, която за съжаление, когато започнахме работа, преди 8 години бе разкъсана от конфликти и раздори. Приходът им беше около 6000 лева, а участията им се свеждаха само до нашия регион. Не бяха добре нещата в ансамбъл, а работещите бяха помръкнали от липсата на ангажименти. Болезнено е да се спомням за това време. Но с усилията на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, на отдела по култура и всеотдайният труд на хората в ансамбъла, успяхме да върнем предишния му блясък.

Както виждате сега "Ансамбъл Пирин" отново е на мястото, което му се полага, мястото на светиня, пред която коленичи цял свят. Горда съм, че успяхме да върнем ансамбъл "Пирин" към един нов живот, пълен с ангажименти, покани за гостувания у нас и по света. 65 години, а вечно млад и актуален, това е ансамбъл "Пирин", с чиито песни всички ние в Благоевград сме пораснали. Разбира се има какво още да се желае – увеличение на заплати, осигуряване на допълнителни участия.

Виждам, че наистина се вълнувате след преживяното на юбилейния концерт на ансамбъла, но има неща, за които искам да говорим, и които със сигурност помрачават настроението ви.

През последните месеци Община Благоевград е обект на нападки и обвинения, касаещи пера от поверения Ви ресор. - Култура. Сред критиките са подмятания, че сте сключили договори с медии за осигуряване на т. нар. „медиен комфорт“. Опитайте се да коментирате това, след приятното начало на разговора ни

Очаквах въпроса ви, защото това напоследък ме питат откъде ли не. Ще го кажа в прав текст – денят на изборът наближава! Безпочвените обвинения и нападки стават все по-яростни и ожесточени. В предизборната кампания някои хора и медии разбира се не подбират средствата, с които си служат в ангажиментите си срещу Общината. Разпространяват се откровени клевети, лъжи, правят се безпочвени инсинуации. И въпреки, че многократно сме показвали истината, такава каквото е, с документи и факти, в това време предизборно, словесната агресия, поръчкови разследвания и репортажи заемат връх. Всичко това за съжаление говори за безсилие от страна на хора, жадни за власт.

В стремежа си да бъдат забелязани, те претоплят образно казано "стари манджи", забъркани с изкуствени съставки. Основната им цел е удар върху авторитета на Община Благоевград, обезличаването на всичко свършено през последните осем години. За изпълнение на целите си тези хора използват местни информационни сайтове, със съмнителен авторитет, оскъдна аудитория и никаква журналистическа "хигиена“.

Темата се подхващаше още през месец август от местен сайт, с цел да се подведат хора от сериозни медии. Тези хора не работят сами, става въпрос за определени бизнес и политически кръгове, уж ангажирани с противодействие на корупцията. В тях влиза и т. нар. „Антикорупционен фонд“, който именно се опитва да наложи тезата, че Общината си е осигурила "медиен комфорт".

Маскирани като "разследващи журналисти", които се борят срещу корупцията, представители на тези структури, с неясно финансиране и неясни цели, многократно задават едни и същи въпроси, на които вече община Благоевград е отговаряла многократно. Въпреки това обаче те продължават да ровят, докато не оправдават очакванията на поръчителите на атаката, която продължава с месеци.

Наричам това брутален натиск върху общината и работещи институции, своеобразна форма за рекет, при която чрез разследвания, изградени на лъжи и компромати, се правят опити за неверни внушения. Разбира се ръководството на оклеветената община Благоевград, уважавайки българските правораздавателни органи, търсим правата си в съда, а за особените методи на работа на т. нар. Антикорупционен фонд в Благоевград, сме сезирали и главния прокурор на Република България..

ТВЪРДИ СЕ, че си осигурявате "медиен комфорт", сключвайки договори с медиите чрез дружество "Благоевград Фест", разкажете повече за това дружество?!

За пореден път ще кажа и се надявам повече да не отговарям на този въпрос:

Община Благоевград има договор с „Благоевград фест“ ЕООД, дружество, което има право да сключва договори за информационно обслужване с медии. Подчертавам информационно обслужване - това включва пряко отразяване на събития, мероприятия, инициативи, интервюта, свързани с дейността на администрацията.

Включва разработване на материали, свързани с различни инфраструктурни, обществени и културни проекти. Отразяване на партньорства с европейските градове и др. международна активност на администрацията, както и др. сходни дейности. Тук по никакъв начин не можем да говорим за медиен комфорт, тъй като общината никога не е налагала цензура, а сме работили с медиите, като партньори за добрата информираност на благоевградчани. Тук ще кажа, че цитираната сума от „Медиапул“ 511 хиляди лева, касаещи договори с медии е сума за три години. Средно по 200 хиляди лева на година за отразяване над 500 прояви много ли е това?

В Община Благоевград постъпват запитвания по Закона за достъп до обществена информация, свързани с договори с медии. Тази информация се предоставя винаги, освен в случите, когато няма изричното несъгласие от страна на определената медия. Тогава, когато волята на отсрещната страна по договора е подобна информация да не бъде предоставяна на трети страни, няма как да бъде дадена, защото погазваме правото на търговска тайна по смисъла на търговския закон.

Работата на Община Благоевград е била и е обект на проверки от страна на всякакви, различни институции, в това число и финансови проверки. До момента няма констатирани нарушения или пропуски. Това е леснопроверимо, но явно не е удобно да бъде направено от хората, които се опитват с неверни внушения да облужат определени кръгове от хора и да осребрят негативната си кампания срещу общината.

Все по-често в публичното пространство се хвърлят обвинения за това, че се харчат излишни пари за култура, фестивали, мероприятия, които изпълват целогодишно културния календар в Благоевград. Няма месец, в който тук да не се случва нещо, в областта на културата. На фона на всичко това има и обвинения за безсмислени харчове.? Основателни ли са те?

Да инвестираш в култура, означава да инвестираш в бъдещето, означава да инвестираш в духовното израстване на младите поколения, означава да изграждаш ценности и да уважаваш културните и духовни потребности на жителите на Благоевград. Затова и нашите усилия в голяма част са насочени към културата

Мисля, че с това отговарям до известна степен основателни ли са подобни обвинения.

Колкото до парите, които се харчат, ще кажа, че всеки изхарчен лев може да бъде документално показан и доказан и това е направено пред компетентните институции, когато са искали справки от нас.

Често се спекулира и въпрос с командировките – ще подчертая, че тази година заместник-кметовете са били командировка 4 пъти командировка извън страната, а кметът Камбитов само веднъж.

Виждам, че докато говорите се вълнувате, ядосват ли ви подобни нападки?!

Естествено, че не ми е приятно да чувам подобни неща. Стигна се дотам, че кандидати за кметове днес, говорят за закриването на „Франкофоли“ – един фестивал, превърнал се в емблема не само на Благоевград, а и на България пред целия свят. Един фестивал, който, откакто възродихме, привлича десетки хиляди туристи. Същите тези хора, идвайки тук, подпомагат местния бизнес.

В дните, в които се реализира, няма нито едно свободно място в хотелите в целия регион. Търговските обекти трудно смогват със зареждането на стока, заведенията са пълни. Ще попитам - излишно ли е организирането на едно такова събитие, което популяризира Благоевград в цял свят. Събитие, в което абсолютно безплатно благоевградчани и хора от цялата страна и Европа, гледат световноизвестни звезди. Срамно е да се обсъждат подобни неща, срамно за културата ни като народ.

Пак казвам информационни сайтове, с осигурено по съмнителни начини финансиране, непрекъснато се опиват да внушат, че бюджетът за организиране на „Франкофоли“ се увеличава. Абсолютна лъжа, висша форма на некомпетентност и липса на всякаква информираност. Всяка година бюджетът е един и същ и се гласува от Общински съвет. Фестивалът струва на Община Благоевград точно 460 000лв, а допълнителните разходи се поемат от спонсори.

Друго важно мероприятие, също бе обект на изкривено обсъждане, а именно наградите на БГ Радио, които по традиция вече се раздават в Благоевград и привличат млади хора от цялата страна в нашия град. Разходите около наградите на БГ Радио в голямата си част се поемат от Радиото и неговите спонсори.

Според мен е похвално, че една община СЕ СТРЕМИ ДА отделя ДОСТАТЪЧНО средства за култура, ненормално би било, ако не го прави.

Да, Община Благоевград отделя достатъчно пари за култура и се гордеем с това! Благодарение на усилията ни възродихме много институти, които до преди години бяха забравени от Бога.

Днес същите тези творци участват във международни фестивали, печелят отличия, прославят Благоевград пред света. А когато един град е разпознаваем, той попада и в полезрението на инвеститори.

За Центъра за личностно и творческо развитие на децата, против който определени хора протестираха, говореше се, че това ще се стигне до крах школите, ще кажа че центърът се развива отлично. Над 2300 деца посещават образователните и културни занимания, ходят по международни участия, пробират се с отличия. Същите тези деца посещават школите на символична цена, благодарение на целенасочената и добра социална политика. От следващата година децата на многодетни семейства ще бъдат освободени дори и от тази минимална такса. Ние искаме Благоевград да има образовани деца, затова ще продължим да работим в същата посока.

Община Благоевград реализира много и културни проекти. Създадохме фонд „Култура“, за да подпомагаме Неправителствени организации, които имат стратегия за развитие на устойчиви събития. Т. е поддаваме ръка на творците.

Имаше големи скандали и нападки срещу вас по отношение на камерна опера и нейното закриване. Какво се случи и какво е състоянието на Камерна опера в момента?!

Да, благодаря ви за въпроса. Сред големите предизвикателства пред нас бе и е реанимирането на Камерната опера в Благоевград. С помощта на специалисти изготвихме и вече и вече изпълняваме план за оптимизация на културната емблема на града. Когато предприехме стъпки за оптимизирането на институцията, отново бяхме обект на обвинения, чуваха се страшни неща, апокалиптични прогнози. Е, не само, че последните не се сбъднаха, а в момента Камерна опера – Благоевград е една добре работеща институция, с огромен потенциал да се развива в бъдеще.

Всичко, което изброих, тези работещи културни институции и те се превръщат във визитна картичка на града ни.

Колко всъщност са културните събития, които се организират от Община Благоевград?

Ежегодно в календара на Общината са заложени около 500 културни събития. Това включва инициативи на детски градини, училища, всички, културни институти и т. н.

Това е един процес, който превръща Благоевград в естествена културна столица на Югозападна България с емблематични фестивали, театрални постановки, изложби, концерти, творчески и арт работилници, кинопрожекции и литературни презентации. Важно е да подчертая, че Община Благоевград не дели проявите на общински и частни. Подкрепяме всяка идея, която носи културна стойност.

И тези, които се опитват да правят внушения, да разпространяват клевети, безпочвени обвинения, не знам дали си дават сметка колко труд стои зад цялото това нещо. Дали си дават сметка, че омаловажават усилията на толкова много хора?!

Казахте 500 културни събития на година. С подобно нещо могат да се похвалят немного общини. Колко струва това на Общината?

Да, няма седмица в Благоевград, в която да не се случва нещо в културен план. Със събитията са ангажирани хора от различна възраст, пол, етнос и всички те получават поле за изява. Всички те се развиват и често сцената в Благоевград се оказва трамплинът, който ги отвежда на международна и световна сцена. Колкото до парите, организирането и провеждането на културни събития в Благоевград е около 2 млн. лева, но тези пари имат своята възвращаемост. Говорихме за приноса по отношение на местната икономика, за огромни те възможности, които имат творците на Благоевград.

2 млн. лева на фона на бюджет, 75 млн. лева, който се гласува от Общински съвет. много ли струва инвестицията в бъдещето на нашите деца?

Важно е да подчертая, че Бюджетът за култура не се увеличава, в същото време обаче се увеличават събитията. Всяка година той се гласува от общински съвет и се прави отчет. Има абсолютна прозрачност и да се говорят неверни неща, да се разпространяват клевети е недостойно

Г-жо Шопова, аз ви благодаря за отделеното време и се надявам благоевградчани да ви чуят, за да се сложи край на спекулациите, платените клевети и поръчкови разследвания, по пътя към задоволяване на властови и всякакви други мераци.

Желая ви успех!

П. Костадинов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар