От днес влизаме с маски само на определени места 

11 август 2022 07:14   10731 прочита


От днес защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, 

Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. 

Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст. ,предава Дарик 

С издаването на заповедта на д-р Асен Меджидиев се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. 

Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително. 

В нея е посочено още, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници. 

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. 

Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на COVID-19. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар