Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд Е. Тошков за незаконно притежание на ценни антични монети

05 октомври 2016 14:47   4799 прочита


Благоевградската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Е. Тошков, обвинен в извършване на престъпление по чл. 278, ал. 6, изр. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс – незаконно държане на повече от три археологически обекта.

През март 2015 г., в резултат на оперативно-издирвателните мероприятия във връзка с извършена кражба, при обиск на Е. Тошков наред с личните му вещи полицейските служители установили наличие на седем броя старинни монети. Те били доброволно предадени от него, като в протокола той собственоръчно написал, че закупил монетите от Република Македония. Впоследствие, при разпит в качеството на обвиняем, той обяснил, че ги намерил в дома на негов починал вече родственик, без да посочва кой именно.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият не е отправял искане за идентификация и регистрация на откритите у него археологически обекти. Той съзнавал, че старинните монети представляват публична държавна собственост, но въпреки това не извършил необходимите процедурни действия, предвидени в закона за този вид вещи.

От заключението на изготвената нумизматична експертиза за установяване автентичността на предадените старинни монети е видно, че те са движими културни ценности с научна стойност, съгласно Закона за културното наследство. Те са и археологически обекти по смисъла на същия закон. Общата пазарна оценка на описаните в експертизата медени римски и византийско монети възлиза на 195 лева.

Според чл. 2а от ЗКН, културните ценности, археологическите обекти, произхождащи от територията и акваторията на Република България, са публична държавна собственост, поради което подлежат на идентификация и регистрация по надлежен ред.

Предстои да започне съдебен процес срещу обвиняемия, незаконно държал ценни археологически обекти. За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до шест години и глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева.

Иво Иванов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар