Окръжен съд – Кюстендил   отхвърли искането на прокуратурата за „Задържане под стража“ за сина на Каплата-Никола

10 юни 2021 11:12   1775 прочита


 

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил отхвърли като неоснователен протеста на прокуратурата и потвърди определението на Районен съд – Дупница, с което е оставено без уважение искането на РП – Дупница за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Никола Капланов ,син на бившия гард на братята Галеви, Васил Капланов . Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. с ал. 1 от НК / закана за убийство / спрямо Д. Н.   

Съдът намира, че от събраните доказателства не може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Никола К. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Единствените сведения за отправена закана за убийство се съдържат в показанията на пострадалия  , при това дадени на повторен разпит. Причината това да не се сочи при първия разпит, не е ясна.

Липсват други доказателства, които да подкрепят казаното от него. Няма спор по делото, че пострадалият   е във влошени отношения със семейството на обвиняемия и по- точно с неговия баща - Васил Капланов ., във връзка с отправена закана. Липсват данни за други случаи на проявена агресия между обвиняемия и пострадалия. Липсват и данни обвиняемият да е бил въоръжен. Всичко това изключва извода за наличие на обосновано предположение, за извършено престъпление, се казва в мотивите на Окръжен съд - Кюстендил. 

Определението е окончателно. 

П. Попов 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар