Официално от Министерството на околната среда и водите: Няма замърсяване на водите на река Благоевградска Бистрица в района на парк „Бачиново“

09 ноември 2019 11:32   4102 прочита


Министерството на околната среда и водите излезе с официални резултати по повод потеклата вчера пяна по река Благоевградска Бистрица.

Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” извърши спешна проверка по сигнал за замърсяване на реката още вчера. Служители на БДЗБР съвместно с представители на Регионална лаборатория – Благоевград към ИАОС извършиха незабавна проверка. Обходен е 17-километров участък по реката от езерото в парк „Бачиново“ срещу течението на реката с цел установяване на евентуален източник на замърсяване.

Водите на реката са мътни в горното ѝ течение и носят пяна в участъци, в които няма инфраструктура и стопански обекти. Пяната във водите на река Благоевградска Бистрица е вследствие на процесите в реката след падналите валежи през нощта на 7 срещу 8 ноември.

Взети са експресни проби по показателите pH, електропроводимост, разтворен кислород, насищане с кислород и температура. Стойностите на изследваните показатели са в нормите за добро екологично състояние и не показват риск по отношение на биологичните елементи за качество. Допълнително ще се обработят и други показатели в лабораторни условия.

Припомняме, че вчера се по реката потече пяна, която стъписа гражданите, станали свидетели, а в институциите заваляха сигнали. Още вчера struma.com провери резултатите от проверката и информира, че става въпрос за естествени процеси и няма повод за притеснение, а по-късно МОСВ потвърди това.

П. Пенева


Още за: резултати   пяна   река   Бистрица   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар