Обзор на сесията на ОбС Благоевград! Какво решиха съветниците вчера и кой отсече: Никакви сватби, каруци и "конове" на Бачиново

30 март 2019 10:11   4298 прочита


Редовната мартенска сесия на Общински съвет Благоевград се проведе вчера. На нея присъстваха 38 от общо 41 избраници на благоевградчани.

Още в началото д-р Таковски хвърли "бомбата", че подава оставка като член и председател на здравната комисия. Това свое решение той аргументира с настояването на В. Смиленов някой да поеме отговорност за бъркотията, която съветниците сътвориха, а по-късно и поправиха, със специализираната болница за активно лечение по онкология в Благоевград. С ирония д-р Таковски предложи овакантеното от него място да заеме колегата му, бившият училищен директор В. Смиленов и отново с ирония изрази предположение, че е възможно той да представлява здравната комисия по-достойно.

Съветничката Злата Ризова отправи питане дали са наложени финансови санкции и корекции по проекти на Община Благоевград по оперативна програма "Региони в растеж". Питането се отнасяше за следните 8 проекта:

1. Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение в сградата на Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението - Благоевград";

2. Изграждане на социални жилища в IV-и микрорайон;

3. Благоустрояване на градската среда;

4. Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадите на сгради на ОД на МВР и Първо РПУ - Благоевград;

5. Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общински административни сгради;

6. Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград;

7. Инвестиции в подобряване качеството на образователната среда в Благоевградска професионална гимназия;

8. Социална инфраструктура за услуги за деца.

Заместник-кметът по европроекти Зорница Кралева разсея всякакви съмнения и категорично заяви, че по нито един от изброените проекти няма финансови корекции или санкции.

Новината, от сесията, която ще зарадва стотици деца и родители: детска площадка ще бъде изцяло обновена с пари, дарени от евродепутата Андрей Новаков. Сумата е 20 000лв, а площадката, която ще се ремонтира се намира на алеята за парк Бачиново. На чисто новото съоръжение ще играят две възрастови групи - от 0 до 3 години и от 3 до 12 години.

Добрите новини за парк Бачиново не спират. Стана ясно, че със сумата от 360 000лв се работи по проект за изграждане на сонди, чрез които ще се избегне поливането с цистерни. Отново по темата Бачиново, д-р Таковски изрази желание да се намалят сватбите и тържествата, тъй като след тях остават "тонове" боклук. Колегата му Д. Сукалински го подкрепи с думите: "Подкрепям колегата Таковски да бъдат забранени подобни тържества с огромни тълпи, каруци и КОНОВЕ", с което предизвика смях в залата.

Традиционно съветниците не спираха да отправят хапливи реплики по между си. Лидерът на ПП "Партия на Зелените " Андон Тодоров за пореден път успя да предизвика гнева на Председателя на ОБС Радослав Тасков, който неколкократно му отправи предупреждения да спазва правилника. Повод за това стана предложението за увеличение на заплатите на кметовете на малките населени места, което Тодоров прие като предизборен трик от страна на кмета Камбитов. Освен увеличение на възнагражденията, в по-многолюдните села, където натоварването е по-голямо е предвидена и разкриване на позиция технически сътрудник. С мнозинство от 29 гласа се прие увеличение на кметските заплати с 15, 8%.

С мнозинство на днешното заседания бяха приети и мерките, заложени в „Програма за управление на отпадъците на Община Благоевград 2015 – 2020 г. “, както и мерките, заложени в Програмите за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на Община Благоевград.

По друга точка от дневния ред бяха избрани съветници за членове на Експертен съвет към фонд "Култура", а именно: Захари Хаджийски, Румяна Джолева и Гергана Янчева.

Точката в дневния ред относно предстоящо извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК предизвика спорове в залата. В крайна сметка, след дълги дебати, точката бе приета и Община Благоевград ще има свой представител на заседанието на ВиК.

С абсолютно мнозинство бе гласувано и отпускане на еднократна финансова помощ на жители на Община Благоевград, съгласно приетите от Общински съвет Благоевград критерии и целеви групи.

По темата "Бодрост" кметът заяви, че до момента е провел една среща с инвеститора, който гарантирал, че има намерение да развие ски-зоната. Фирмата инвеститор е "Прима Инвест БГ" ООД и изкупи задълженията от банката. Тя отправя покана за присъствие на член на ОБС на тяхно събрание на 03. 04. 2019г. Съветниците упълномощиха Евгени Бибов да присъства на събранието и да представлява Общински съвет.

ОБС даде съгласие и разреши изработване на подробен устройствен план, по който се изменя планът за регулация на 3-ти микрорайон Благоевград за промяна на уличната регулационна и бордюрна линия към улица „Генерал Тодоров“ с отпадане на предвиденото уширение за паркиране.

Следващата сесия на Общинския съвет ще се проведе на 22 април.

Георги Георгиев


Още за: сесия   онкология   служба   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар