Община Разлог подписа Меморандум за сътрудничество и приятелство с Община Кочани, Македония

21 април 2016 14:15   3378 прочита


Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев и колегата му от град Кочани Ратко Димитровски подписаха в македонския град Меморандум за приятелство и сътрудничество между двете общини. Намерението е, чрез меморандума да се създаде продуктивно и дългосрочно сътрудничество.

Между Разлог и Кочани има дългогодишни прояви на сътрудничество и партньорство, което провокира подписването на меморандума. От началото на тази година администрациите имат и общ проект „Инвестиции в дребномащабна инфраструктура за превенция на наводнения в трансграничния регион". Неговата подготовка започва още през 2015 г. и е подаден по първа покана за набиране на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Македония 2014-2020.

Предстои внасяне и на общ проект за изграждане на станция за бързо зареждане на електромобили по програма Балкани-Средиземно море. Работи се и за изготвяне на проекти в сферата на образованието по програма Erasmus +.

Чрез подписването на Меморандума двете общини декларират, че имат възможност да обменят опит и добри практики в управлението на местните органи на самоуправление в Република България и Република Македония. Предстои изпълнение на регулацията по програмите на ЕС за развитие на сътрудничество в подготовката и подаване на съвместни предложения пред фондовете на ЕС и други донорски програми.

Сред приоритетите на меморандума са и установяването на сътрудничество и обмен на опит в областта на комуналните услуги, предоставяни на местните жители, преглед на възможностите за сътрудничество в областта на използването на възобновяеми енергийни източници, повишаване на енергийната ефективност и опазването на околната среда, сътрудничество между местните малки и средни предприятия, насърчаване и устойчиво развитие на различни видове туризъм.

Инж. Герчев и г-н Димитров се договориха още създаване на възможности за сътрудничество и трансфер на опит в областта на образованието, науката и спорта, запознаване с културно-исторически ценности на двете общини, както и активиране на необходимите предпоставки и подпомагане на сътрудничеството в сектора с местните Неправителствени организации от Разлог и Кочани.

На подписването присъстваха и председателят на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, зам.-кметовете по „Икономически и правни въпроси“ и „Социални дейности“ Иван Гюров и Венцислав Гърменов, председателят на ОбС-Кочани Йордан Димитров, секретарят на Община Кочани Петър Апостолов, експерти и служители от двете администрации.

Меморандумът е подписан на български, македонски и английски език. В знак на подкрепа и добра взаимна работа градоначалникът на Кочани подари на инж. Герчев древна македонска монета, който от своя страна подари на Ратко Димитров плакет с герба на град Разлог.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар