Община Банско почете Националния празник на България

03 март 2024 18:08   2702 прочита


По повод на Националния празник на България, 3-ти март, учениците от Банско направиха вълнуващ жест, раздавайки българското знаме и картичка с поздрав от името на Община Банско на стотици граждани и гости на градския площад в сърцето на Банско, под звученето на патриотична музика, пренасяща всички във времето на борбата за свобода. Така, учениците не само предадоха символичен жест на почит към историческото значение на деня, но и събудиха чувството за гордост и единство в сърцата на всички присъстващи в центъра на Банско.

На Бъндеришка поляна, в сърцето на Пирин, кметът на община Банско Стойчо Баненски поздрави сънародниците си  по повод Освобождението на България. Той отдаде почит към всички тези, които с доблестност и жертва допринесоха за нашата свобода: “ Нека да е вечна паметта на хилядите чуждестранни войници, дали живота си за нашата свобода! Слава на българските революционери, бунтовници и опълченци, на българските книжовни и просветни дейци от Възраждането и строителите на съвременна България! Честит празник! Бог да пази Родината!“ 

В емблематичен момент на празника, се превърна българският трибагреник, който се развя над празнуващите, донесен по пистата от облечени с фолклорни костюми скиори. Танцовите формации „Бански фукли“ и „Мераклии“, с ръководител Райна Асева, предадоха на българи и чужденци чувството за национална гордост. Очаровани от този момент, всички се присъединиха в огромно хоро, отразявайки съединението и силата на българския народ.

Добринище също отдаде почит на Националния празник чрез полагане на венци и цветя пред паметните плочи на участниците в национално освободителното движение.


 


Още за: Банско   празник   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар