Областна управа Благоевград е №1 в класация за прозрачност, община Банско в ТОП 5 при общините

05 юни 2019 09:34   3465 прочита


Областна управа Благоевград оглави класацията за прозрачност направена след проучване на Програмата "Достъп до информация". Според проучването интернет страницата на устройствените правилници, на списъка и описание на услугите, които предоставя областна администрация, на организационната структура, конкурсите провеждани от съответната администрация, на контактната информация, областна управа в Благоевград има най- висок рейтинг.

Община Банско попадна на пето място в класацията за Най- прозрачна община за миналата година. Отличниците при общините са Търговище, Белоградчик и Челопеч. Отговор в срок на заявление за достъп до обществена информация е бил един от критериите за оценяване. Друго ключово условие са интернет страниците на институциите - доколко хората могат да получат търсената от тях информация.

Увеличават се отказите за достъп до обществена информация, е установило проучването. От около 500 през 2016 година, две години по-късно те вече са над 1000. И друг негатив посочват експертите - от началото на годината, делата за отказ на информация могат да се обжалват само пред една съдебна инстанция.

От програмата "Достъп до информация" смятат, че е необходим орган, който да контролира институциите дали изпълняват задълженията си по изнасяне на обществена информация. На първите три позиции за най-прозрачни държавни органи се нареждат Министерският съвет, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката. Изследването тази година обхвана над 500 администрации в цялата страна, които бяха оценявани по различни критерии.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар