Нови промени в изписването на лекарства

24 юни 2024 08:28   6087 прочита


  С една рецепта ще купуваме и частично медикаменти, плащани от касата 

 
 
Лекарите да имат право да предписват на една рецептурна бланка лекарства, свързани с лечението на различни заболявания, а на един протокол – едно лекарство в до три различни дози за едно заболяване. За лечение на едно заболяване пък да се допуска предписване на до три лекарствени продукта. Това предвиждат промени в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, качена за обществено обсъждане. 

Според друга промяна при назначена терапия с лекарства, които се заплащат на 100% и се предписват за текущия месец, лекарят ще издава една електронна рецепта. Изключение се допуска само при допълване на терапията с нов/и лекарствен/и продукт/. Когато тази рецепта е частично изпълнена в аптеката, останалите лекарства може да се купят в същата или друга аптека, сключила договор с НЗОК. ,предава pariteni.bg  

 

Това обаче трябва да стане до два работни дни от първоначалната частична покупка на лекарствата, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на рецептата, пише още в промените. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа. 
 
С промени в наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, се предлага здравни грижи в дома на новородените деца да се осъществяват от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулатория за първична медицинска помощ или от индивидуална или групова практика за здравни грижи чрез договор с амбулатория за първична медицинска помощ. 

Сега домашните посещения на новородените до 6 месеца след изписване от болницата се правят само от медицински специалисти по здравни грижи от амбулатория за първична медицинска помощ. 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар