Новата шефка на митниците е арестувана при акция на ДАНС

03 април 2024 13:50   2 коментара   9478 прочита


Новата шефка на агенция „Митници“ Петя Банкова е задържана при акция на ДАНС в София и страната, свързана с подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления 

Заедно с нея е задържан и заместникът ѝ Людмил Маринов, който е в митниците от месец, а преди това е бил служител на ДАНС. 

Според БНТ операцията е свързана с разследване на сочения за контрабандист бивш митничар Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. 

Банкова оглави митниците преди по-малко от два месеца, като част от намерението на финансовия министър в оставка Асен Василев да ги слее с НАП. 

Банкова е сестра на бившия шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков. Той беше уволнен от ексвътрешния министър Бойко Рашков, след като отказал да заеме по-нисък пост в друга дирекция. След това пък бившият главен прокурор Иван Гешев направи Банков прокурорски помощник. 

Междувременно обаче той обжалва заповедта за уволнението си с мотив, че след като е бил освободен от ръководния пост във „Вътрешна сигурност“, не му е била предложена друга вакантна ръководна длъжност. В края на миналата година Административният съд София-град отмени заповедта на вътрешния министър. От МВР имаха 14 дни да обжалват решението и имаха такова намерение, но до края на януари така и не платиха държавната такса от 70 лева, поради което АССГ върна касационната жалба като нередовна, а Банков се върна в МВР. 

Отново миналата година пък и. ф. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че Стефчо Банков е ръководил нелегална структура за частно външно наблюдение на Иван Гешев. 

Вчера пък Антикорупционният фонд разпространи копия от протоколи от три разпита на Стефчо Банков по сигнал от 30 юни миналата година. Той е изпратен до градския прокурор Илиана Кирилова, а като автор е посочен Тихомир Николов, който твърди, че в последните седмици от времето, в което Гешев е бил главен прокурор, той и екипът му са поръчвали статии в различни медии, на Банков поставили задача да намери анонимен свидетел срещу Бойко Борисов по делото „Бареселонагейт“, а се подготвяли и действия срещу съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Подателят на сигнала твърди, че снимките и записките, с които разполага, били изхвърлени в един кош в дамската тоалетна на прокуратурата на четвъртия етаж на Съдебната палата и се разпространявали от ръка на ръка и така стигнали и до него. 

По този сигнал е било образувано и досъдебно производство, а разпитаният Банков е потвърдил изнесените в сигнала данни, като свидетелствал и как лично бил каран да оформя текстове по давани му „опорки“ и да търси свидетел срещу Борисов. 


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
03 Април 2024 14:37 | Tonik
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:---- https://do.my/bmaca


03 Април 2024 20:50 | Средко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Написаните и преповтаряни безмислици по-горе всъщност имат смисъл - не четете, и най-вече не пишете. Въпреки това: Първо, вътрешно ведомствената война е налична. Второ, това е предвестник на може би жестоко разчистване на сметките, трупано през последните няколко години. Трето, каквото и да се говори, става въпрос за пари, големи пари, тоест за влияние, власт... Четвърто, като няма армия, има служби за решаването на проблемите. Добро или зло? Ще поживеем и видим. Пето, от днес нататък много, ама наистина много хора у нас ще загубят спокойният си сън/ако някога са го имали/.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар