Никулден е! Честит празник! Ето какво повелява традицията

06 декември 2021 05:55   5159 прочита


 

Българската патриаршия чества паметта на Свети Николай Чудотворец (Свети Никола) на 6 декември според православния календар в България. 

Каква е Историята на Свети Николай Чудотворец? 

Никола Мирликийски е роден през 270 година от н. е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция). 

Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство. 

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. 

Св. Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал. 

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. 

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата. 

Преданията още го описват като личност, наследила още от младежките си години голямо богатство от баща си, но впоследствие раздал всичко, което притежава, на бедните си съседи и на децата. В живота си Николай Чудотворец е вършел много добри дела. Един от случаите бил, когато един богаташ обеднял и решил да продаде трите си дъщери за робини. Тогава светията спасил момичетата от ужасно робство, като тайно подхвърлил на баща им три кесии, пълни със злато. Така той откупвал и много други хора от робство. 

Какво се прави на Никулден по традиция? 

Според поверията и традициите на Никулден свети Никола носи първия сняг, с което ознаменува началото на снежната зима. Ето защо той е изобразяван с дълга бяла брада, от която падат снежинки. 

Първата риба, уловена от рибари на Никулден, задължително трябва да бъде изядена от рибаря, който я е хванал. 

На Никулден не трябва да се плава в открито море. На този ден всички плавателни средства спират, за да почетат светеца. 

При почистване на люспите на рибата, домакинята трябва да внимава те да не паднат на земята. Народното поверие гласи, че който ги настъпи, се разболява и умира. 

От друга страна, ако най-големите люспи от шарана се сложат в портмонето или портфейла, те ще носят пари на семейството през цялата година. 

При строежа на нова лодка или кораб иконата на Свети Николай трябва да бъде вградена в стените, за да пази плавателния съд от ветровете и бурите. 

Какво се яде на Никулден? 

На трапезата на Никулден задължително е шаранът, както и разнообразни постни храни, тъй като сме в разгара на постите. Това може да включва сарми, боб, чушки, царевица, жито, както и украсени обредни хлябове, като последните имат не по-малко значение от шарана. Тази риба пък заема централно място, заради преданието, че Свети Никола е използвал именно шаран, за да запуши дупката в потъващ кораб и по този начин да спаси моряците. 

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести. 

Честит празник! Екипът на Struma.com честити празника на всички именици. Бъдете здрави и нека Св. Николай Ви закрлия и пази по пътя към най-съкровените ви мечти. 

П. Петрова 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар