Напук на коронавируса! Художник от Елешница рисува изумителни портрети на будители и революционери (СНИМКИ)

09 април 2020 15:32   4687 прочита


Художникът Петър Чорев от Елешница продължава да черпи вдъхновение дори по време на пандемия .Петър е създателят на монумента „Св. Георги“ в Елешница. Извънредното положение обявено в страната не му пречи, за да продължава да твори изкуство. Вдъхновението му идва от българските революционери и будителите на Елешница . Творецът смята, че всички от Разложкия край трябва да познават лицата на героите.

Сред портретите му се отличават образите на Гоце Делчев, Яне Сандански, Стилиян Ковачев, Будителите на Елешница, баба Магдалина Юрукова и др. Една от творбите му носи особено послание! Това е портретът на една несломима българка - Магдалина Юрукова от Разлог, родила 14 деца. По време на разгрома на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание през 1903 г. турците убиват и обезглавяват 28 въстаници, а главите им разхвърлят. Баба Магдалина намира и слага в престилката си четири глави - на двама от синовете си и на двама от братята си. След това разпознава телата и полага до тях главите, за да могат да бъдат опяти и погребани по християнски. Баба Магдалина не проронва нито една сълза...

По време на Балканската война губи още двама от синовете си. Тя е с нечовешки силен дух и родолюбие. Всичко, което олицетворява волята, духа и "въздига" родния край и България, за Чорев е вдъхновение! Кметът на Разлог Красимир Герчев изрази възхищението си от творбите на талантливия художник! Нека помним историята и хората борили дали сърцата и душите си за България! Нека бъдем горди, че сме българи, казва кметът Герчев.

В. Иванова

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар