Вълненията на студентите - окупатори от ЮЗУ "Неофит Рилски": Искаме "Оставка" на Орешарски и яснота около академичните достойнства и дипломата на магистъра от ПИФ Делян Пеевски

30 октомври 2013 15:01   39 коментара   16776 прочита


С викове и плакати пред първи корпус на местния университет днес студенти излязоха на протест за оставката на правителството и нови избори. Изненадващо благоевградските студенти поискаха спешно някой да внесе яснота около дипломата на известния депутат Делян Пеевски, издадена от Правно-историческия факултет на ЮЗУ. "Искам да знам какви академични достойнства е показало лицето Пеевски, за да придобие магистърска степен в моя университет, мястото, където аз се обучавам, трябва да бъде чисто и всичко да е ясно, не желая да се говори, че дипломи се раздават току така, тъй като това рефлектира и върху мен, когато си търся работа." - заяви пред репортер на Struma.com един от участниците в протеста - Цв. Милошов, магистър в ЮЗУ.

Днес студентите се събраха пред първи корпус на ЮЗУ, продължиха с шествие до Американския университет. Те бяха изготвили декларация с исканията си, които са: Незабавна оставка на кабинета Орешарски и разпускане на 42-то Народно събрание. Възможно най-бързо насрочване на нови избори, подкрепа на инициативата "Чисти ръце", борба срещу мафията, олигархията и корупцията, В декларацията си те поискаха някой да поеме отговорност за назначението на Делян Пеевски като шеф на ДАНС и България да се превърне в цивилизована и правова държава, се казва в студентската декларация. Като форма на протест те са предвидили и окупация на университета, но не са решили още кога ще бъде. На протеста присъстваха и преподаватели, които застанаха зад студентите си и ги подкрепят, те също имат декларация в подкрепа на протеста. Декларацията беше прочетена от доц. д-р Стефан Дечев.

Репортер на Struma.com разговаря с някои от протестиращите, за да разберем защо се включват в протеста, както и с ръководителя на катедра културология - проф. дн. Ангел Ангелов. Ето настроението и исканията на някои от студентите и преподавателите:

Цв. Милошов, магистър в ЮЗУ:

"Включвам се в протеста, защото искам да се чуе, че съм тук, че ме има, че мисля и наблюдавам политически процеси в България. Искам да заявя, че искам да бъда управляван по нормален и адекватен начин за 21 век. Протестирам, защото се гневя на всички неадекватни решения на управляващите, защото пряко или косвено тези решения влияят върху моя живот. С протеста си питай кой и защо допуска Пеевски да се издига до такова ниво да стане председател на ДАНС, но също така отправям същите въпроси към други не по-малко компетентни и със същия морал хора. С протеста си ясно казвам, че няма да търпя подобни, безпардонни назначения.

Маргрет Пеловска, студентка 4 курс Психология в ЮЗУ:

"Участвам, защото младите сме бъдещето на България. Ние сме силата, будните хора. Ние трябва да се погрижим за бъдещето си и затова се налага да се борим ние сами. Искаме да се информираме за дипломата на Пеевски -как я е получил и именно заради това протеста ни ще бъде предимно пред ПИФ."

Ася Тодорова, студентка 3курс Култура и медии в ЮЗУ:

"Това, което се случва не е идеал за чиста република, за каквато са се борили предците ни. Случващото се днес е абсолютно кощунство срещу гражданството и назначаването на поставени лица на главни позиции е абсолютна подигравка. Ето защо протестирам."

Проф. дн. Ангел Ангелов - ръководител катедра "Културология":

"Подкрепям протеста. Тези младежи имат право да заявяват позиция. Смятам, че протестиращите студенти са социално чувствителни и искам да ги подкрепя. Университетът е място, където да се предявява граждански искания, защото то е пространство, пронизано от интензитета на бъдещето. Именно в малки групи се правят големи промени, другото което е, че именно на тази възраст, в която са студентите, се правят по-смели искания. Но заставам зад протеста, стига той да не пречи на знанията. Младите трябва да търсят начин да се чуе думата им, защото това е заявяване и осъзнаване на гражданския дълг."

Б. Владимирова


Още за: студенти   протест   оставка   Още от: Общество

Принтирай статия
39 коментара
30 Октомври 2013 15:22 | Студент
Оценка:
8
 (
44
 гласа)

САМО ТАКА


30 Октомври 2013 15:25 | Боко Тиквата и Цв. Цв.
Оценка:
-1
 (
33
 гласа)

Този Дечев не беше ли същият, който навремето с покойния Дошков и още някакъ друг хахо търсиха под вола теле? Е, сега намери пак възможност да му се спомене името в газетите, наздраве!


30 Октомври 2013 15:29 | софия
Оценка:
1
 (
49
 гласа)

юзу е майка кърмилница за неуки висшисти - и особено ковачница за дпс кадри... трябва да забранят завършилите юзу да се наричат висшисти


30 Октомври 2013 15:30 | 888
Оценка:
1
 (
37
 гласа)

на снимките половината не са студенти


30 Октомври 2013 15:31 | иьюнишсшс
Оценка:
-11
 (
33
 гласа)

РАЗКРИТИСА ТОВА НЕ СА СТУДЕНТИ ХА ХА ЗАКРИВАЙ


30 Октомври 2013 15:32 | а сега на борсата
Оценка:
-9
 (
45
 гласа)

ако искате боко тиквата отново идете в банкя продажна герберска е нема да се върнете никога вече 2 милиона са срещу един младите на нацията стачкуват чалгаджий и платени лумпени


30 Октомври 2013 15:36 | андреев
Оценка:
6
 (
42
 гласа)

Младите хора трябва да се събудят най-после, особено в навечерието на 10 ноември.....


30 Октомври 2013 15:39 | Е ПАК ЛИ БЕ
Оценка:
-2
 (
50
 гласа)

Маргрет Пеловска - ЧЛЕН НА МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГЕРБ!!!!! - КАКВО ПРАВИ ТАМ
Алоооо айде не така НЕ ВИ ПОДКРЕПЯМЕ ЗАЩОТО СТЕ ГЕРБЕРСКИ НАВЛЕЦИ


30 Октомври 2013 15:58 | ихаj
Оценка:
-11
 (
35
 гласа)

КАКВИ СТУДЕНТИ СА ТИЯ ЛЕКЕТА, САМО ИМ ПЛАЩАТ ТАКСИТЕ НА ИЗМИСЛЕНИТЕ ПРЕДМЕТИ УРАААА ХРАНИЛКАТА УЗУ


30 Октомври 2013 16:01 | Анонимен
Оценка:
2
 (
42
 гласа)

подушвам комунист във форума тук.....


30 Октомври 2013 16:04 | ПЕЕВСКИ
Оценка:
4
 (
40
 гласа)

ПОДУШВАм ГЕрбЕрчЕТА В НЕТА


30 Октомври 2013 16:14 | Проф. дн. Ангел Ангелов
Оценка:
-1
 (
37
 гласа)

А ОТ ТИЯ ГЕрбЕрСКИ ПОДлОГИ СИГУрНО НИКОЙ НЕ Е ГлАСУВАл= ОбАчЕ СЕГА НАлИ бОКО ТИКВОчА ПлАЩА СА ПЪрВИ СрАм ЗА ВСИчКИ КОИТО СЕ ПрОДАВАТ


30 Октомври 2013 16:52 | БОТЕВ
Оценка:
9
 (
23
 гласа)

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ПО КОРУПЦИЯ БИШИЯ ВОДЕНИЧАРОВ, НАЙ ВЕРОЯТНО
ТОЙ Е ДАЛ ДИПЛОМАТА НА ДЕЛЯН,


30 Октомври 2013 17:32 | доц. Стефан Дечев
Оценка:
5
 (
25
 гласа)

До питащия горе - Да, същият съм. И телето го намерихме. Ето къде е телето. 1. Дошков (Бог да го прости!) казваше, че в ПИф се раздават от Санди Воденичаров (маскиран като професор) дипломи на кило. Една от тях е със сигурност на владеещия 15 думи в българския език Делян Пеевски. Ето го телето намерено. 2. Това, което аз твърдях за Воденичаров, Лялев и Шопов го потвърди одитен доклад на Министерството на образованието и науката и писмо лично до мен на министър Даниел Вълчев. И той и одиторите му също намериха под вола телето. 3. Сегашният ректор проф. Мирчев също видя, че под вола има теле и не поднови договора на телето, което от 2009 г. не работи в ЮЗУ. Браво на студентите, които вече два дни протестират!


30 Октомври 2013 18:22 | адмирал Куроедов
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Не само дипломата на Пеевски, да проверят как са издавани дипломи за юристи след уж следване от 1-2 години, особено по времето на дедо Санди Воденицата на кадри от ДС и МВР, а и сега корупцията цъфти с пълна сила, като част от комисионната отива при д. п. н Мирчов чрез лекето Марин и други херои! А този неуспял политикан Дечев кой и кога го направи доцент, да не е за благодарност за доносите срещу Воденицата и сие? Що не вземете за професор и един мно-о-ого учен (забравих му името), дето е разсилен в пощите и пиеше само "Старопрамен"?


30 Октомври 2013 19:05 | Пепо кокорбити-СТОДЕНт
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

УСТАфКААА/кво беше това ?/... аре ве, кво учене кви лекции, ас 12 години нищо не сам учил, сига ке ме карат да учЪ. Устафка, Устафкаааа..... бахти ученето, да учат балъците!


30 Октомври 2013 20:51 | МОНИ
Оценка:
-5
 (
21
 гласа)

това не са никакви студенти, това са пияници, побойници и дрогаджии, Благоевград е пропищял от тия пикльовци, който си плащат изпитите, и по цяла нощ обикалят заведенията в града, ТОВА СА ПЛАТЕНИ ИЗРОДИ


30 Октомври 2013 21:05 | Пепо кокорбити-СТОДЕНт
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

...а кажаа чи ки има и кинти кво искаш брато Устафкааааа


30 Октомври 2013 21:29 | comandante
Оценка:
6
 (
16
 гласа)

Oставка на крадливците от гнойната коалиция .Който и да дойде на власт ще се справи по-добре! Станишеф нещо се е покрил, гласчето му се не чува


30 Октомври 2013 22:47 | Пепо кокорбити-СТОДЕНт
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Прав си comandante, който и да е, но без Тройната ламя и бате Боко/гласувах за него преди, но НЕ СТАВААА! /


30 Октомври 2013 23:13 | Браво
Оценка:
7
 (
23
 гласа)

Браво на младите хора показахте че и в Благоевград има раннобудни студенти успех!


30 Октомври 2013 23:38 | коте
Оценка:
-3
 (
15
 гласа)

Разбира се борба за власт, тези млади хора сигурно се притесняват, че с настояшата власт, когато завършат няма кой да ги уреди на работа, което се отнася не само за тях, а за всички с политически интереси, затова скачат. Не вярвяам че мислят за мен или за народа те си гледат да си оправят техния живит, затова не има вярвам. Няма ли най-после да излезе някой справедлив човек или това където ни залъгват, че е демокрация и че най-способните и идейните пробиват, а не тея с връзките е пълна заблуда за хората и до сега не е било или поне в повечето случай.


31 Октомври 2013 09:05 | Майка с деца в чужбина
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

А бе Коте и всички комунистически зверчета, осъзнайте се ..Тези млада хора се борят за да останат в тази държава. Знам, че на вас и такива като вас подлоги не ви пука, защото нямате нужда от умни и интелигентни хора, а от баби и дядовци с промити мозъци, които можете да си "действате" и да им замазвате очите, но няма да стане. Свърши ви рахътлъка.
Млади хора терзайте Ваше е бъдещето и Вие имате право да го промените.
А на злобата, обърнете гръб и отминете с безразличие.


31 Октомври 2013 10:26 | охооо
Оценка:
-4
 (
12
 гласа)

От стотина дни пак има протести. Протестират "умните и красивите". Досадниците, които блокират автотрафика и скандират "Оставка, Оставка! ". Напомнят за някогашните скандиращи "Бе-Ка-Пе, Бе-Ка-Пе, Ка-Пе-Ес-Ес! " И не обичам изпълнения на зурли, пардон на вувузели в съпровод на тъпан. Имаше една поговорка "Кой бие тъпана, кой събира парсата? " Или беше "Един бие тъпана, друг събира парсата". Забравил съм. Тъпанарите нарекоха себе си умните и красивите, което беше некрасиво, но те са ясни - лошото управление да се махне, за да дойде по-лошо; колкото по-зле, толкова по-добре за герберите.

протестът е политически и би трябвало да е извън университетите, както студентите на 3 януари 1907 г. протестирали срещу Фердинанд пред Народния театър, когато откривали Народния театър. Rebus sic standibus, сиреч тъй стоят нещата.


31 Октомври 2013 10:36 | дали пък
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Тези, които знаят къде са и са стъпили на земята, не искат нито розовопрашковците на мистър Клийн, нито да се върне ГЕРБ на Цветанов, калинки и физкултурници . Не щат да чуят и за седерастията, която ги обгрижва и се опита да се присламчи.
Децата са в полет настървен и без посока, както казваше Иво Андрич. Те просто не искат Системата, но не знаят, че с избори мутри, "предприемчиви" и всякакви кирякстефчовци - кокала и власт няма да сдадат.


31 Октомври 2013 11:51 | Александра Александрова
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Повечето от коментарите са абсолютно безпочвени!!! Не познавате нито един от хората, които протестират, за да говорите, че не са студенти! Е, аз ги познавам, поне една част и абсолютно мога да заявя, че ги ПОДКРЕПЯМ и ще се включа с тях, когато това ми е възможно!
Време е младите хора да заемат позиция и заявят, че НЕ желаят да живеят в мутренска държава!!!


31 Октомври 2013 11:57 | Александра Александрова
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Повечето от коментарите са абсолютно безпочвени!!! Не познавате нито един от хората, които протестират, за да говорите, че не са студенти! Е, аз ги познавам, поне една част и абсолютно мога да заявя, че ги ПОДКРЕПЯМ и ще се включа с тях, когато това ми е възможно!
Време е младите хора да заемат позиция и заявят, че НЕ желаят да живеят в мутренска държава!!!


31 Октомври 2013 12:26 | До Александра
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Браво момиче! С достойнство и чест трябва да се борите за Вашето бъдеще и да устоявате Вашите идеи, а не на групировката "Пеевски".
Вие можете! Ние вярваме във Вас.


31 Октомври 2013 14:03 | Чичо Манчо
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Да се разпуснат партиите за 4 години. Експертно правителство, от неутрални министри, ако трябва и Нов внос. След това ако израснат нови, пресни и неопетнени Държавници сами ще си ги изберем.


31 Октомври 2013 14:12 | 564987
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

И защо ще преустановите до понеделник? Или си цените почивката, типично по чиновнически... от сега.


31 Октомври 2013 23:28 | боцици
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Платени герберски помияри които се чудят как да изкарат пет лева.


01 Ноември 2013 11:54 | коте
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

До маика с деца
Аз също съм млад човек и също искам да остана, но да се боря чесно и да ме избреат да съм някъде заради достоинствата ми, а не поради това че съм от младешката група на някоя партия или имам връзки там и така би трябвало да бъде. Аз не съм от никоя партия просто икам да се боря в живота и аз, но от точно такива на истински можещите хора не им се дава шанс. А за мен между комунистите и герб няма разлика и в двата случая има сумати шуробададжанаштина и корупция, така че незнам какво толко разлика виждате. Разликата си е само за тези, които ще се облагодетелстват.


01 Ноември 2013 13:58 | Ханко Брат
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

коте написа:боря чесно и да ме избреат да съм някъде заради достоинствата ми, а не поради това че съм от младешката група

Коте, ако достойнствата ти са толкова неграмотни, колкото правописа, щеше да си много зле, ако чакаш да те оценяват според тях. Можеш ли да си откриеш поне 2 грешки в горния цитат? Така че си глади котето между краката и учи още, че не ти достига!


01 Ноември 2013 21:07 | коте
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Ханко, всички знаем как стоят нещата и че казвам истината, така че сте смешни. Никой не можеш да заблудиш. А моите качества аз си ги знам и си имам самочувствието, така че някой като теб няма да ме обиди. Аз правописните грешки си ги виждам, но повярваи ми, като пиша тези редове ми причернява от яд и се вълнувам, даже ми треперят ръцете. Как може да сте толкова нагли и да заблуждавате хората? Когато писах към маЙка с деца наистина пръстите ми трепереха от яд. Това, че тя е подлога на някоя партия опозиция на управляващата не и дава право да квалифицира мен по този начин. А не е само правописът задължителен за да си достоен, трябват и чесТност и морал, какъвто както знаем липсва на много хора. Много хора се чувстват като мен не само защото останалите пишете много правилно.


01 Ноември 2013 21:46 | коте
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Но, както е тръгнало, гербери и комунисти сами ще се ликвидирате едни други с протести и контрапротести. То и до боеве ще се стигне с това напрежение. Ние само ше ви наблюдаваме.


01 Ноември 2013 21:58 | коте
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Повярвайте в бъдещето на България млади хора, които ме разбирате.


02 Ноември 2013 10:43 | Кимбей Синджир
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

коте написа: и си имам самочувствието

То и супер тъпите тризначки имат самочувствие до небето, само че не подплатено от нищо!


02 Ноември 2013 18:55 | коте
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Като си говорим тук, без да се познаваме, нама как да знаем кой и с какво може да се похвали. Аз говоря за досегашните лидери на страната и интелигентните хора, които ни водят вече толкова години. Ако кадърни хора ни управляваха нямаше всичко да е изкрадено и страната ни да е от най-пропадналите. Не е важно само да си много умен, важно е и да си честен и достоен, да обичаш хората, а не само себе си. Нуждаем се от смели и инициативни хора, а не от мудни заплатаджии.


05 Ноември 2013 09:23 | Тън-тън
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Коте, Коте освен, че си неграмотно си и просто.
А тази жена, която е майка на дете в чужбина и казвам да се радва, защото с такива "котета" нещата в тази държава отиват на зле.
Браво умни и красиви млади хора, които имате позиция и мнение. Ние сме с Вас и ви подкрепяме в исканията.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар