Най-много туристи от Турция и Гърция са посетили Разлог

14 януари 2020 16:51   3395 прочита


Министърът на туризма Николина Ангелкова, кмета на община Разлог и представители на туристическия бранш обсъдиха на работна среща проблемите в сектора и възможностите за развитие на ски зона Кулиното, край Разлог. Около 16 % ръст на туристите отбелязва община Разлог през миналата година. Над 340 000 са посетили общината и близките села, като туристите са привлечени от близостта до планината и минералната вода в района.

Най- много посетители е имало от Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония. Но все повече се увеличават запитванията и на туристи от Англия, Италия и Австрия.За миналата година тук те са били над 376 хил. в хотели и места за настаняване и се отбелязват значителни увеличения спрямо предходните две години.

Министърът посочи, че около 14 900 места за настаняване вече функционират в Eдинната система за туристическа информация. 4500 са сезонни, а около 400-500 не са все още в нея, но ведомството е започнало административнонаказателно производство срещу нарушителите на закона.

Тя акцентира също върху значението на инициираните законодателните промени, които да насърчат работата на бизнеса. Промените в Закона за туризма в момента се гледат в Народното събрание и са свързани предимно с регламентиране статута на националните курорти с цел по-високо качество на туристическия продукт.

Искаме адекватна нормативна уредба, която да намали административната тежест за гражданите. За региона на Разлог е важно да се регламентира например професията ски учител, върху което също работим последователно, подчерта министър Ангелкова.

Марти Иванов


Още за: туристи   Разлог   Ангелкова   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар