Награда за танцьори от с. Горно Драглище от Международния танцов фестивал „Лято в Будапеща“

20 юли 2016 11:57   3451 прочита


Награда за най-добро и достойно представяне на Четвъртия Международен фестивал на танцовото изкуство „Лято в Будапеща” получиха самодейците от Женска фолклорна певческа група и ТК „Младост” при НЧ „Слънце- 1938”- с. Горно Драглище, община Разлог, с ръководител Валентин Манчев.

Талантливите танцьори представиха автентичен фолклор и народни танци от Разложкия край. Единствените представители от Благоевградска област играха на открита сцена при първото си участие и в Концертната зала, която е една от най-старите в Унгария, при второто участие. От България взеха участие групи още от Самоков, Кърджали и Хасково.

Самодейците от Горно Драглище впечатлиха всички с приемствеността си между поколенията, как млади и стари пеят заедно, а духа на българското, посредством техните изпълнения, дава мощен отпор на несъвместимата с човешкото достойнство действителност. Изящните гласове, както и красивите народни носии, не останаха незабелязани. Жури и публика бяха завладяни и от най-малката участничка от групата 11-годишната Елена Циркова, която бе и знаменосец на групата от Горно Драглище, както и най-възрастната участничка Янка Пандева на 76 години.

Участниците от Горно Драглище, които заслужено получиха диплом и плакет за най-добро представяне, бяха приветствани и от представител на българската общност в унгарския парламент.

Чрез участието си в Четвъртия Музикален и танцов фестивал „Лято в Будапеща“, самодейците затвърдиха позицията на българския фолклор като един от най-красивите и атрактивните и засилиха посланието за приятелство и сътрудничество между различните народи.

М. Иванов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар