Над 100 души се събраха край черквата „Свети Николай“ в симитлийското село Градево на Никулден

07 декември 2019 10:22   3581 прочита


Черквата „Свети Николай” в махала Овнарска, село Градево години наред събира на Никулден жители и гости на рибен курбан. На своя храмов празник тя събра над 100 човека. Традиционно денят започна с литургия, а миряните се събираха на обща трапеза под новопостроените навеси пред храма и около него. Няколко казана постен фасул и риба на жар, бе както винаги гозбата за празнуващите на Никулден.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, заедно с общинския председател Владимир Христов и кмета на село Градево Кирил Йосифов, кметът на село Черниче – Георги Стефанов и директорът на ДГС - Симитли Иван Герин също бяха на празника и запалиха свещички за здраве.

За доброто настроение на всички празнуващи се грижеше оркестър.

Църквата „Св. Николай” в махала Овнарска е градена през 1866 година. Преданията разказват, че храмът е граден от жена от селото, която намерила голямо богатство. И дарила необходимото за изграждане на Божи храм в тогава многолюдната махала на селото. Някога там е имало около 150 къщи, училище, а днес постоянните жители са само 6-7 възрастни баби и дядовци.През 1886 година има данни, че църквата за първи път е посетена от митрополит. В последните години беше обновен покривът на храма, сложен бе железен кръст на върха й, и беше изграден навес с много седящи места около нея. Всичко това с доброволен труд и дарения от миряни.


Още за: черква   жители   курбан   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар