На пресконференция кметът М. Чимев се отчете за санирането, пречиствателната станция, спортна зала и направеното по проектите

27 май 2015 13:46   5282 прочита


Още три блока в Дупница са пред сключване на тристранния договор за безплатно саниране. Това обяви на пресконференция, днес кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев. „Имаме общо около 30 входирани сдружения на собствениците. Документите се обработват от екипа, който сме създали в Общината още същия ден. Пред подписване на тристранния договор с банката за финансиране са блоковете 1 и 3 в жк. Бистрица и този намиращ се на ул. „“Отец Паисий“ 13, за които вече имаме потвърждение за документите от Областна управа.

Знаете, че имаме вече един напълно готов и в очакване на стартиране на дейностите – блокът на ул. „Тишина“. Постоянно възникват въпроси, за които се стараем да реагираме своевременно. Основният проблем е свързан със съгласието на собствениците в тези обекти, които кандидатстват:, обясни инж. Чимев. „Имаме три визии, които са изготвени от главния архитект на Община Дупница и решихме, да дадем възможност на самите собственици да одобрят един от трите варианти. Ние няма да им налагаме този избор, така че те ще решат как ще изглежда визията“, допълни инж. Чимев.

Има интерес и от сгради с по-малко от 36 апартаменти. Предимно от най-големия жилищен квартал този в жк „Бистрица“. В петък отваряме офертите по избор на изпълнител, който да извърши обследванията, след което преминаваме към процедурата по избор на изпълнител на самите дейности. Очаквам към края на месец октомври да започнат същинските дейности“, допълни зам. кмета по европроектите Красимир Георгиев.

На пресконференцията стана ясно, че в рамките на няколко дни кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев очаква да сключи договор за финансирането на трите допълнителни обекти включени в проекта „Зелена и достъпна градска среда“. Крайният срок за изпълнение на този проект е 16 септември. Новите обекти, които ще бъдат изцяло ремонтирани са жк. „Велчова завера“, Триъгълната градинка на ул. "Родопи" и междублоковото пространство срещу бившата Военна болница. „Проблемът с инфраструктурата на Дупница е много сериозен и затова се възползваме максимално от всеки удобен случай да се осигури финансиране. 1 045 000 лева са парите по тези три обекти. Има голям дискомфорт за съгражданите ни, но когато се прави нещо хубаво, трябва да се премине по този път. Виждате вече как се променя изцяло визията на цели квартали“, коментира инж. Чимев.

До края на седмицата, комисия утвърдена от Общински съвет-Дупница започва разглеждането на подалите документи за настаняване в новоизградените жилища на територията на бившите казарми. 220 са семействата и домакинства, които са изявили желанието си да се настанят там. Дупница е една от 4-те общини в България, която спечели този мащабен проект и е с най-голям обем от жилищен фонд – 150 апартаменти, които ще бъдат напълно обзаведени и оборудвани. „Не случайно увеличихме срокът за кандидатстване, за да дадем възможност на повече хора да заявят желание. Комисията ще определи класирането, след като прегледа документите и отсее тези, които отговарят на критериите.

По проекта Интегра ще бъде осигурена и субсидирана заетост на 120 от живеещите там, като по този начин освен работа, ще им се даде възможност да си осигуряват и заплащането на наема. Затова и действаме максимално бързо, за да могат тези хора да заработят. След това част от тях ще останат на работа, дали като отделно предприятие или към озеленителната фирма, но това се уточнява в момента. Наемът е 1, 50 лв на кв. м при това само за използваема част. Оборудването и обзавеждането на жилищата вече стартира и в края на месец август одобрените ще започнат да се настаняват“, уточни инж. Чимев.

Бе обсъдена и реконструкцията на спортната зала в Дупница, която е една от най-коментираните теми в града, „До края на месец юни трябва да бъде издаден Акт 14, т. е. готов груб строеж, а на 15 септември залата трябва да бъде въведена в експлоатация. По този начин тя ще започне да функционира и дългогодишната мечта на дупничани и спортните клубове да се реализира. Когато е съборено нещо, неминуемо се задава въпросът до кога ще бъде готова, защото притеснява такава гледка. Всяка седмица, за да не кажа всеки ден се правят срещи с изпълнителите. Сроковете, които са ни предоставили до момента за изпълнение се спазват, така че на 15 септември ще отворим врати“, обяви инж. Чимев.

Община Дупница е спечелила и на последна инстанция делото, което се гледаше в съда по избор на изпълнител за ремонт на Пречиствателната станция в Джерман и цялостната подмяна на водопровода и канализацията в селата Самораново и Бистрица, както и два квартала на Дупница. Общата стойност на проекта бе 35 млн. лева. „На 11 май тази година ВАС потвърди, че сме спазили всички изисквания и условия по избор на изпълнител. Доказа се, че сме били напълно прави. Уведомихме вече МОСВ и очакваме последващи инструкции от тях. Очакваме в следващите дни да ни уведомят как процедираме от тук насетне“, обясни Кр. Георгиев – зам. кмет по европроектите.

„Разочарован съм, разбира се. Бистрица и Самораново имат постоянно проблеми с водопровод и канализация и досега щяхме да се приключили с дейностите и да сме забравили. Заради лични, користни цели на фирми или хора стоящи зад тях, се стигна до тази съдебна сага. На някои хора не им се хареса това, което се прави и ще ви припомня за онова прословуто писъмце от март месец миналата година на принципа копи-пейст насочено до Казанлък с нашия проект с абсурдните мотиви, поради които спират проекта. И кои са потърпевшите от тези политически игри – няколко хиляди жители“, не скри възмущението си инж. Чимев.

Припомням, че на 12 март 2014 година тогавашното правителство отряза проекта с обяснението, че липсва финансов ресурс, както и че не се влиза в сроковете. Крайната дата дадена от държавата за реализацията бе 30 октомври 2015 година, а избраният изпълнител бе дал срок 30 юни 2015. Инж. Чимев обаче не скри тогава, че реалната причина всъщност е била, че е избран за кмет от листата на ГЕРБ.

Проектът бе спечелен от българо-немския консорциум „Байовъркс-М“, който вече реализира такива проекти в България, а реализираният от нея в Троян е сочен като уникален в Европа с уникалната германска биотехнлогия, която бе внедрена там.


Още за: договор   саниране   М. Чимев   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар