На 5-ти октомви банскалии честват празника на своя град

05 октомври 2019 21:42   3808 прочита


"Банско ревностно съхранява спомена за стародавните си традиции и се гордее с духовните авторитети на своето минало. Днес градът пази каменните къщи-крепости, обгражда с почит своите старинни църкви, поддържа огнището на вековечните си традиции. Обликът на града се променя, градът хубавее, кипи културен живот, което заедно с красотата на Пирин, одухотворява атмосферата на Банско."

С тези думи, бе поставено началото на празничния ден на едно място, превърнало се в еталон за Банско. На красивата улица "Гоце Делчев" се събраха гости, общественици и жители на града, за да почетат незабравения войвода. Да му отдадат честта си, като открият бюст-паметник на Апостолът на Македония.

"Той бе войводата, който изпраща поздрав на гората, да му засени сянка дебела, да му приготви вода студена - и гората слуша. Той бе войводата, който заповяда на пашите мирни да мируват, зулум да не струват - и пашите треперят. Той бе най-после войводата, който говори, че негова е майка - земята македонска, а пък род-родина - сговорна дружина и, че туй му стига...

В своята любов към хората, Гоце бе истински човек, в своята самонадеяност - истински борец, в своето ясновидство - истински пророк... Може би, никога правдата и истината, обожанието и благоговеенето пред идеала не са добивали повече осезаемост в човешките думи, както в ония, които излазяха от неговата уста. Седнал по турски сред събранието, виещ цигара след цигара, ту спокоен и хладен, ту нервен и пламенен, Гоце не учеше, а разсъждаваше и не проповядваше на другите, а изповядваше сам себе си. Така, необикновената любов и вяра на този необикновен човек, ставаха любов и вяра на целия народ. И Македония се кълнеше в негово име."

Банскалии се прекланят пред делото на този голям българин, оставил ярка следа в историята на града.

Отряд на Сухопътните войски с Бригадно командване - Благоевград, тържествено изпълни ритуала по откриване на паметника. Началникът на Почетният караул, след като заместник кметът Асен Кирицов преряза лентата, поздрави с думите:

"За героя, отдал живота си за Родината, за по ЧЕСТ".

След едноминутно мълчание на колене, Александър Мацурев, Асен Кирицов, Петър Баряков, Георги Икономов и множество граждани, положиха венци и цветя пред новия паметник на Гоце Делчев, оставащ като стожер, да пази най-ценното, което имаме - свободата!

Честит празник, Банско!

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар