Министърът на културата дойде в античния град Хераклея Синтика и обеща съдействие за проблема с частните имотни претенции

10 юли 2024 13:07   3091 прочита


В ранния следобед днес министърът на културата Найден Тодоров разгледа античния град Хераклея Синтика край Петрич.

Министър Тодоров беше посрещнат от зам.-кмета Кирил Танушев, от ръководителя на проекта за античния град - инж. Катя Стоянова, както и от народния представител инж. Костадин Стойков.

Ръководителят на проучванията проф. Людмил Вагалински го запозна с разкритото на терен, министърът видя и наскоро намерената мраморна статуя в подземния канал на града. „Изумително е мястото. Изключително съм впечатлен от това, което се прави. Имаме огромна база за самочувствие, да бъдем горди и да вървим напред с високо вдигнати глави. Когато подобни обекти се показват по света, България ще бъде под прожекторите на всички“, коментира министър Тодоров и благодари на екипа на проф. Вагалински.

Ангажиментът на министъра на култура от днес е в две посоки: държавата да продължи да помага финансово за проучванията, включително с повече средства, и да се задвижи процедурата за решаване на проблема с имотите, частна собственост, в обхвата на археологическия обект. „Законът за културното наследство (чл.2, а) е категоричен – археологическите културни ценности са публична държавна собственост“, каза министърът на културата.

Община Петрич ще изпрати и официално писмо. Проф. Людмил Вагалински изрази мнение, че посещението на министъра е важен знак, защото държавата трябва да помага в случаи като този с имотни претенции на територията на античния град.

Ръководителят на проучванията посочи отново, че през последните години се напредва в разкриването на обекта, защото и Община Петрич дава огромна подкрепа.


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар