Министър Кр. Вълчев: Дистанционно обучение за учениците от понеделник

15 март 2020 06:59   4253 прочита


 

От понеделник учениците започват дистанционно електронно обучение, обяви просветният министър Красимир Вълчев. Според него засега няма нужда от удължаване на учебната година и промяна на датите на изпитите. Той уточни обаче, че само 20 изпуснати учебни дни могат да се наваксат, след това става много трудно. При националните външни оценявания няма да се включва пропуснатия материал. Засега не се знае докога ще продължи ваканцията – седмица или месец, според министъра в момента никой не може да изчисли това. 

Има много безплатни електронни платформи, по които може да се преподава, каза министър Вълчев, създадени са 800 хил. профила за всички учители и ученици. Ще могат да се използват и електронните дневници. Ще се осъществяват и видеоконферентни връзки. Според него още в понеделник трябва да се включат над 90% от учениците, а в сряда над 95. Част от учениците нямат компютри и медиатори ще учат децата в ромските квартали по книжни учебници. Това обучение обаче ще компенсира само част от изпуснатите дни. Вълчев каза, че по време на учителската стачка от месец и половина пропуските са компенсирани. 


От понеделник ще бъдат пуснати безплатно и електронни тестове по български език и литература за 7- ми и 4-ти клас. Във виртуална класна стая учителите ще могат да задават на учениците си тренировъчни тестове и след като бъдат решени да им оставят коментари. 

По информация от общинската администрация, в Русе всички училища са заявили готовност за започване на онлайн подаване на обучителни материали към учениците. / Tvn. bg 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар