Министър Игнатов откри студентски център в Благоевград

19 октомври 2012 22:00   3980 прочита


"Двата вуза превръщат Благоевград в университетски център от регионално значение. Той дори не се конкурира с българската среда, а трябва стане равен на Солун като център, който да влияе чрез образованието и културата, а оттам и на икономиката", каза министър Сергей Игнатов при откриването на новия студентски център на Американския университет.

16 млн. долара е инвестицията, а половината от сумата е дарена от фондация "Америка за България". "Главбулгарстрой" построи модерната сграда само за една година.

Многофункционалната спортна зала в центъра, е най-модерното съоръжение на образователна институция в Европа. В нея могат да се провеждат не само на национални, но и европейски турнири по волейбол, баскетбол и др. Телескопичните трибуни , каквито има и в зала "Армеец" в столицата, позволяват тя да бъде преконфигурирана за спортни събития, представления, публични лекции, търговски изложения, изложби, кариерни форуми и др. "Има възможност и за едновременното провеждане на две срещи по волейбол, или пък волейбол и баскетбол и др.

В сградата, с разгъната застроена площ от 11,2 дка, са разположени и театър-аудиториум с 350 места, оборудван със сценична механизация, съблекални, гримьорни, кафе с външна панорамна тераса, книжарница, офиси на студентски клубове, открити площи за хранене и фитнес", обясни зам.-ректорът на АУБ Александър Александров.

"Даваме възможност на всеки завършил студент да си "купи" една тухла от сградата на цена 150 долара. Върху тухлите ще изписване имената на дарителите", обясни зам.-ректорът Александров докато разхождаше гостите в центъра и показа специално заделената за това стена.

източник: 24chasa.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар