Министерство на здравеопазването: 66 потвърдени случаи на морбили, 48 - в Благоевград

06 март 2019 09:33   4564 прочита


Към 05.03.2019 г. в Министерство на здравеопазването са съобщени 66 случая на морбили. От тях 41 са лабораторно потвърдени.

Териториално са засегнати пет области в страната: Благоевград – 48 заболели, София-град – 8 заболели, София-област – 8 заболели, Бургас – 1 заболял и Пловдив – 1 заболял.

Разпределението по възрастови групи е както следва:

във възрастовата група под 1 г. – 14 случая;
във възрастовата група 1-4 г. – 29 случая;
във възрастовата група 5-9 г. – 9 случая;
във възрастовата група 10-14 г. – 2 случая;
във възрастовата група 15-19 г. – 4 случая;
във възрастовата група 20-24 г. – 1 случай;
във възрастовата група 25-29 г. – 3 случая;
във възрастовата група 35-39 г. – 3 случая
във възрастовата група над 40 г. – 1 случай

По отношение на имунизационния статус на заболелите: 74% от заболелите са без проведена имунизация или без данни за проведени имунизации.

37 лица са без имунизации срещу заболяването, от тях 35 са деца, като 16 от тях не са имунизирани поради ненавършена имунизационна възраст;

12 лица са без данни за проведени имунизации срещу морбили.

Всички контактни лица са издирени.

МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.


Още за: случаи   морбили   област   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар