Масови проверки на детски кухни и училищни столови бюфети в Пиринско 

17 септември 2020 09:33   1736 прочита


Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград започна проверки в детските кухни майки и училищни столови бюфети, както и всички обекти, регистрирани по Закона за храните, на територията на училищата. Проверките са във връзка с началото на новата учебна година, а целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата консумират. 

Инспекторите проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране. 

По време на инспекциите ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата, съгласно Указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19. 

При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да се изследват в лаборатории, съгласно съществуващото разпределение. 

Масовите проверки ще продължат до 30. 09. 2020 година, включително в цялата страна. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато. 

Г. Георгиев 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар