Ловците и фермерите от Кресна се обединиха против две частни дивечовъдни стопанства

19 януари 2011 00:10   7844 прочита
Част от ловците и фермерите продължиха обсъждането и след съвещанието пред общината
Част от ловците и фермерите продължиха обсъждането и след съвещанието пред общината


Част от ловците и фермерите продължиха обсъждането и след съвещанието пред общината

Протест срещу изготвен в София лесоустройствен проект на община край р. Струма

Животновъди и ловци се обявиха срещу едродивечови стопанства в планините Пирин и Малешевска в района на Кресна.

Над 30 представители от Кресна, Долна Градешница, Сливница, Ощава и други селища се събраха на съвещание, организирано от сдружението на земеделци и животновъди “Пирин” с участието на сдружението на ловците “Синаница”, екипа на кмета инж. Илиян Кръстев и директора на Горското стопанство инж. Стефан Аврамов.

Председателят на фермерите Кирил Димитров предостави за отговори въпросник, на който да отговори Горското стопанство, което не е защитило интересите на фермерите и ловците от района. Всеобщо бе мнението, че планините трябва да бъдат най-вече на тези, които живеят в тях, както е от хилядолетия, а не да се търсят възможности за обсебване на цели райони от хора с дебели портфейли, като създават изкуствено ловни полета. В Кресна частни ловни полета заемат 6000 хектара, до които местни хора не могат да припарват. Съгласно новия лесоустройствен проект, който е в сила от края на 2009 година, в тях не могат да влизат на паша и домашни животни.

Тревога да не се стигне до ликвидиране на ферми изказаха Красимир Чолев от Ощава, Александър Ангелов, Красимир Спасов, Тодор Тодоров от Кресна, Димитър Василев от “Училище за природата” във Влахи, ловците Кирил Атанасов, Венцислав Донев, Огнян Стоименов. И другите участници в съвещанието изразиха становището, че общината трябва да намери начини да ликвидира двете ловни стопанства. Арендаторите може да ги оградят и да блокират пътища и други подстъпи, като направят невъзможен достъпа до частни ниви и гори.

От ловното сдружение поискаха двете стопанства да им предоставят двете полета, тъй като така ще се осъществят по-пълни мерки за опазване на местното дивечово богатство.

Повечето въпроси и проблеми бяха насочени към директора на Горското стопанство инж. Стефан Аврамов, който обясни, че новият лесоустройствен проект е правен от специалисти в София. Опонентите му протестираха, че това не е съобразено с интересите на района. Оказа се, че е имало и обществено обсъждане и според заместник-кмета Георги Георгиев общината е подписала протокола с особено мнение, като е предоставила мотивирани възражения за промени, които обаче не са взети предвид.

Съвещанието завърши с обещание на кмета Илиян Кръстев общината да направи мотивирано искане пред Агенцията за горите за премахване на едродивечовите стопанства в района на Кресна. Свои възражения ще отправят и сдруженията на фермерите и на ловците, като те директно ще атакуват и Народното събрание, както и Министерството на земеделието.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар