Лидерът Ив. Лулейски поведе четата с “най-дългата” реч: “Приятели, ха наздраве!”

30 юни 2009 00:07   8351 прочита
Партийки и партийци пред амфитеатъра на античния град Стоби в Македония
Партийки и партийци пред амфитеатъра на античния град Стоби в Македония


Партийки и партийци пред амфитеатъра на античния град Стоби в Македония

“Революционен” десант на 50 активисти от Винената партия в Македония и Гърция

С двудневен подвижен летен пленум Винената партия в Симитли извърши “революционен” десант в Македония и Гърция. Основната задача на изнесения зад граница форум бе търсене на възможности за създаване структура на партията в чужбина. В подвижния пленум участваха 50 души партийци и симпатизанти от Благоевград, Симитли, Черниче, Крупник, Кресна, София, Пловдив и село Лозарево, Бургаско. За успешното решаване на набелязаните цели допринесе и един луксозен автобус на фирма “Алфатур” и екип, начело с управителката Здравка Чимева, шофьора Сашо и стюардесите Лили и Катя.
Когато автобусът пое последните попълнения от Кресна, лидерът на партията Иван Лулейски откри официалната част, като заяви, че ще използва най-дългата си реч: “Приятели, ха наздраве!”. Макар и по време на ранно утро, стюардесите започнаха да поднасят вина и мезелъци, с каквито бе зареден изобилно автобусният хладилник. Заредиха се тостове и отпивки и така неусетно се появи граничният пункт Златарево, където не се случиха пречки нито от българска, нито от македонска страна, като македонците разрешиха слизане от автобуса за отмаряне, но без да се прави никакво гюбре...
Към Струмица дойде ред на едногласово, двугласово и многогласово пеене. Тук проявата бе най-вече на известния певец Иван Гоцев, но му съперничеха почетният председател Георги Лулейски, бивш футболист на “Пирин” /Благоевград/, и Георги Благоев с акордеона си. Така автобусът се раздели на три групи: пеячи, пиячи и смесени. Понякога очите обхождаха и географията извън автобуса, за да пообходят Беласица, равнини и ширини и пръснатите из тях селища. Мина се Струмица и така се стигна Дойранското езеро. Последва почивка, разглеждане на стария и новия Дойран, похапване на риба за по около 5-6 евро парчето. От Дойран пътят бе за град Неготино. На минаване през Валандово, зоната на земетресенията, в която се провеждат международните фолкфестивали, Иван Гоцев стана причина да бъде нарочно отворена за групата, макар че бе в ремонт. Той тук на няколко пъти жъна овации и награди за свои изпълнения и сега подведена от гласа му, цялата група запя песента “Моя страна, моя България”.
Пътят за Неготино бе време на нови разпивки, но и за много вицове. Микрофонът сменяше често участниците. Включи се и шофьорът Сашо, който запита защо по пътищата на Македония се движат най-вече сръбски коли “Застава 101” и сам даде отговора, че 101 идва от 100 грешки на производителя и 1 на купувача.
Неготино посрещна участниците в спретнат вид, а парк-хотел “Неготино” с гостоприемство. Тук бе съсредоточен основният момент от партийния десант, който започна със среща във винарна “Кучиев” на Блаже Кучиев, с директор Тоше Алексовски. Новата винарна с първо производство 85 тона вино чакаше втора реколта тази година от около 400 тона. Тук задачата бе дегустация на мерло, димят, каберне совиньон, шардоне, вранец и други вина. Наредените стотина бутилки започнаха да се опразват, както и отрупаните със салами, шунка и други деликатеси дълги маси. Някои си сипваха вино и направо от канелките на цистерните. Скоро се стигна до индивидуални и масови прояви, тон за което дадоха отново Иван Гоцев, Георги Лулейски и Георги Благоев, след което се стигна до танци и хора.
Галаконцертът обаче бе в ресторанта на хотела. Председателят Иван Лулейски разказа притчи, че преди всемирния потоп дядо Ной имал лозе, което по съвета на бога на виното Дионис поливал с кръв от агне, лъв и свиня. Тези, които пиели вино, напоявано с кръв от агне, били кротки като агнета, тези от лъва ставали лъвове, а от свинската кръв се търкаляли като свине. Той пожела да се стигне само до лъвската част, а свинската да се използва само за замезване, което и стана. Тук изпълнителите на пазарения македонски оркестър се посмутиха, защото се включи и Иван Гоцев, който изпълни над 20 песни, половината от които с акордеон на корема. На другия ден пътят поведе плениращите към останките от античния град Стоби в Македония. После се наредиха панорамни гледки по долината на Вардар. При Гевгелия се навлезе в Гръцко и неусетно автобусът заби гуми в центъра на Кукуш, известен сега като град Килкис. Освен разглеждане на този спретнат град, бе предоставена информация за него още от времето преди да е гръцки, както и за родения тук апостол на свободата Гоце Делчев. И пак към границата при Кулата. На излизане от граничните пунктове председателят Иван Лулейски направи разбор на занятието. Оценката бе в степен превъзходна. От името на винената академия и фондация “Зелена тиква” бяха отличени със специални грамоти Георги Благоев, Александър Марков, Йордан Грънчаров, Петър Щерев, Иван Гоцев, Георги Христов, Георги Василев и Александър Караджов за това, че най-много са допринесли за най-бързото заяждане в групата, за внасяне на разкол, за глас на партията, за най-добър дегустатор, най-добър игрохорец и др. Заместникът на партията Пепи Щерев и негови съекипници бяха наказани с 10 обиколки около винарната за това, че са използвали за разпивка и бира, въпреки че според тях тя била за промивка на коремите им.
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар