Лекарите в Благоевград очакват пик на вирусните заболявания през декември, Спешно отделение най-натоварено в събота и неделя, детско отделение прие 20 пациенти за седмица

02 ноември 2017 12:38   7179 прочита


Д-р Марянова препоръчва: Ваксинирайте се навреме с противогрипна четиривалентна ваксина

Времето застудя и броят на пациентите с респираторни и вирусни заболявания започна да нараства ,това установи днес репортерска проверка в МБАЛ Благоевград .Въпреки рязката смяна на времето ,засега броят на заболелите е в рамките на нормалното, това заявиха лекари. Най-много сред заболелите са децата." 20 деца са приети в детското отделение в Благоевград при капацитет от 29 легла, но това не е извънредно, а нормално за сезона ,това заяви днес д-р Христина Марянова, началник детско отделение в МБАЛ. Децата са на възраст между 1 и 3 години. Основните оплаквания са дихателни инфекции".

Тя добави, че се очаква пик на вирусите през декември и януари и препоръча на хората да се ваксинират с противогрипна четиривалентна ваксина, която е широкоразпространена в ЕС, където е използвана от над 70%, докато в България има едва 2% покритие сред гражданите. Специалистката препоръча да се избягват масовите струпвания на обществени места, както и да се спазва висока лична хигиена и да се използват имунопрофилактични препарати, тъй като всяка година грипа причинява смъртни случаи.

,,Събота и неделя в Спешно отделение на "МБАЛ Благоевград" се приемат по около 50 пациента на ден. През останалата част от седмицата търсещите спешна помощ са около 30 души, защото тогава на работа са и личните лекари", каза д-р Мюбера Мустафова,която днес бе дежурен лекар в Спешно отделение. Тя допълни, че най-честите оплаквания са от разтройство, повръщане и температура. С идването на по-студените температури грипът ще се засили.

Тя също препоръча избягването на публичните места, където има голям шанс от хващане на вирус. Ефикасно за студените дни е пиенето на чай, а също така и лимонът може да ни предпази.
В момента се разпространяват информации за нахлуването на смъртоносен грип през зимата, затова съветите на лекарите са да се провежда правилна профилактика и лечение на острите респираторни и вирусни заболявания, и за да не се стига до усложнения трябва навреме да се търси квалифицирана лекарска помощ, а не да се прибягва до самолечиние.

Кр. Трифонов

Д-р Мустафова

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар