Къщите са хит на имотния пазар в курорта Банско

15 април 2021 14:47   9814 прочита


Пандемията от коронавирус се отрази и на имотния пазар в най-добрия ни зимен курорт Банско. Но в последните няколко месеца има раздвижване и увеличаване на търсенето на имоти в града под Тодорка. Хит в момента са къщите в района. Купувачите искат еднофамилни и самостоятелни имоти, а не апартаменти в жилищни кооперации.

„Интерес проявяват почти изцяло българи, най-вече хора от София. Проблемът е, че къщи за продан в Банско почти не останаха. Търсят се къщи, които са ново строителство, построени са качествено, с добра локация са.

Изкупиха се доста къщи и в голф комплекса край Разлог на цени от нас 250 000 евро”, твърди Атанас Бутилов, който е брокер в Банско, пише kmeta.bg. Заради липсата на свободни къщи на пазара жеаещите да имат свой дом в курорта купуват голми парцели, които са в регулация. Това пък отново се отрази на цената на земята, която върви между 50 и 100 евро за квадратен метър в зависимост от местоположението и комуникациите. За терени, които не са на атрактивно място и около тях няма изградени комуникации, може да се договори и цена от 25-30 евро на квадратен метър. На практика има доста клиенти за подобни имоти, но има глад за хубави парцели.

Разбира се, правят се сделки и за апартаменти в зимния център. В момента цените на жилищата са повече от атрактивни.

Може да се купи апартамент от 60 квадратни метра за 25 000-30 000 евро, което означава, че квадратният метър струва под 500 евро. Жилищата разполагат със спалня, хол и кухня. Намират се на атрактивни места, близо са до началната кабинкова станция.

„Става въпрос за съчетаването на куп условия, за да се търси един имот. Купувачите искат сградите да не са стари, апартаментите да са в добро състояние, защото много от жилищата са на чужденци, закупили ги преди 15 години, но сега искат да ги продадат. Много важна е и поддръжката на постройките и общите части, таксите за това да са нормални. Друго изискване е апартаментите да са с добро изложение, а строителството да е качествено”, казва Атанас Бутилов.

Друга тенденция през последната година, в която се вихри пандемията от ковид, е чужденци да отварят изнесени офиси в Банско. Десетки са тези помещения, повечето се взимат под наем. Наскоро немец пристигнал в града и наел няколко офиса. Повечето са млади хора, които през зимния сезон съчетават работата с каране на ски в Пирин планина. За чужденците тук е идеално място за бизнес, спокойно е, а и е много по-евтино в сравнение с други европейски градове.


Още за: Банско   къщи   брокер   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар