Кукерската фиеста започна в Симитли, 15 групи правят истински спектакъл

01 януари 2013 14:16   6346 прочита


Кукерите в Симитли започнаха фиестата си. По традиция днес в цялата община Симитли се играят кукерски игри. В Симитли има 8 групи, в останалите населени места в Брежани се сформират 2 групи, в Крупник – 3 групи, Полето има една група ентусиасти, в Черниче – 2 групи. Кукерските игри са се превърнали в традиция за община Симитли и предизвикват интерес сред малки и големи, желаещи да се включат в кукерсия карнавал.

Още след полунощ, с настъпването на Новата година кукерите започват да обикалят къщите, за да прогонят злите духове и да се борят за доброта и благополучие в общината. Този обичай предхожда един от най-големите кукерски фестивали на Балканския полуостров, който се провежда винаги във втората събота от месец януари.

„Днес посрещаме много гости, а участие в самия фестивал взима почти цялото население, нещо, което едва ли може да се види на друго място в България.”, каза кемтът на Симитли Апостол Апостолов. Снощи стотици симитличани посрещнаха новата година на площада. Заря и много музика белязаха началото на 2013.

И. Иванова


Още за: фиеста   кукери   игри   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар