Кукерите от село Полето откри XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

15 януари 2022 11:42   6923 прочита


Кукерскта група на село Полето откри XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“! Неин ръководител е кмета Иван Манчев. В групата участват 56 души, от които 19 мъже, 17 жени и 20 деца. Най - възрастният участник е Ангел Михайлов на 65 години.

Групата се отличава с това, че в нея се включват много млади хора - ревностни пазители на кукерството. Основната цел на всички в групата е да поддържат жива традицията, която им е завещана от техните родители, баби и дядовци, за да може да я има и за идните поколения. Кукерската група на село Полето е най-младата група в община Симитли.

Създадена е през 2009 година. Групата на селото е смесена, защото в нея участниците са от всякаква възраст. Групата се състой от младоженец и булка, кум и кума, мечка и мечкар, кукери с кожи, атрактивен катун със стари баби, дядовци, деца и танцов състав. През годините групата е печелила много награди - за най - възрастен участник, награда за обичай, за мечка с мечкар и други.

По традиция на 1 янури (Сурва) кукерската група от ранни зори обикаля селото и посещава всяка къща с пожелания за здраве, берекет и късмет. също така страшните кукери прогонват злите сили и предвещават благополучна година. След дефилето кукерите се събират на площада на селото и заедно с жителите на селото празнуват и захващат голямо хоро. И тази година кукерската група на селото показва, че традициите са живи и като визия не отстъпва на другите групи от Община Симитли.


Още за: кукери   симитлия   полето   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар